Rauch viert 100 jaar strooierspecialisme

De Duitse machinefabrikant Rauch viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan. Tegelijkertijd worden een paar nieuwe kunstmeststrooiers geïntroduceerd.

Rauch+viert+100+jaar+strooierspecialisme
© Hendrik Begeman

Hermann Rauch begon in 1921 in Sinsheim bij Baden-Baden in een voormalige bierbrouwerij en wist een patent te verkrijgen op een kromtandeg. Na landbouw- en wijnbouwmachines werd in 1932 de eerste kunstmeststrooier gebouwd van 3 meter breed met een verdeelvijzel. In 1973 kwam de eerste breedwerpige tweeschijfsstrooier, waarna Rauch zich is gaan specialiseren in kunstmeststrooiers.

Daarnaast worden momenteel enkel nog zoutstrooiers voor openbare diensten gemaakt. Voor collega Kuhn worden pneumatische zaaimachines geproduceerd. Rauch beschikt over een eigen strooiertesthal waar werkbreedtes tot 50 meter nauwkeurig zijn na te meten.

Rauch greep het moment aan om drie nieuwe pneumatische kunstmeststrooiers te introduceren: de Deepot 25.1, de Aero 32.1 en de Aero GT 60.1. De Deepot 25.1 is een opvallende machine. Eigenlijk is het geen strooier, want hij injecteert de kunstmest tot 20 centimeter diep in de grond. Hij is uitgerust met een aantal injectiescharen of kouters.

Tot 8 procent meer opbrengst via kunstmestinjectie


Alleen voor mais, koolzaad en suikerbieten

Dit systeem is voorlopig nog alleen geschikt voor mais, koolzaad en suikerbieten. Hiermee wordt de kunstmest tussen twee rijen mais geïnjecteerd en dan om de andere rij. Voor acht rijen mais gebruik je vier scharen. Door het injecteren tot 20 centimeter diep zou het rendement op kunstmest worden verhoogd, omdat er geen ammoniak vervluchtigt. Daarbij is er ook geen last van uitspoeling.

Het meeste effect heeft de machine op lichte gronden. Na het injecteren komen de twee drukrollen die onder instelbare hydraulische druk de sleuf weer luchtdicht aandrukken. Op deze diepte kunnen de wortels van twee rijen de meststoffen opnemen en ontstaat een voller wortelstelsel. De bemesting is in één keer toe te dienen.


In de testhal worden strooiers op een zwenkrobot geplaatst.
In de testhal worden strooiers op een zwenkrobot geplaatst. © Hendrik Begeman

Volgens de eerste proeven van Rauch zou je met 20 procent minder kunstmest toe kunnen en is er tot 8 procent meer opbrengst. Met de Deepot 25.1 is een gift tot maximaal 400 kilo mogelijk in een werkgang met een rijsnelheid van 10 kilometer per uur. De tank kan 3 ton kunstmest meenemen. De Deepot is leverbaar met vier of zes elementen.


Nauwkeurig doseren

De Rauch Aero 32.1 is de nieuwe generatie pneumatische strooier. De eerste stamt uit 1983. Deze is evenals de grotere getrokken Aero GT 60.21 uitgerust met het nauwkeurige Multirate-doseersysteem. Dat betekent dat de kunstmest door een hydraulisch aangedreven nokkenradsysteem wordt gedoseerd en via een venturiwerking via buizen naar de verdeelnozzles wordt geblazen.

Deze Multirate M4 is onderverdeeld in vier secties met elk zes nozzles. De dosering kan via een terminal of met gps per sectie onafhankelijk van elkaar worden bijgesteld. Rauch werkt aan een elektrische aandrijving van de nokkenas, zodat de dosering niet per sectie, maar per nozzle kan worden bijgesteld. Dit geeft een nog nauwkeuriger afgifte en minder overlap bij geren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer