Brussel onderzoekt schimmelresistentie tegen azolen

Vijf Europese agentschappen starten dit jaar een onderzoek naar aspergillus fumigatus en de resistentie van deze schimmel tegen azolen. De opdracht daarvoor komt van de Europese Commissie.

Brussel+onderzoekt+schimmelresistentie+tegen+azolen
© Huisman Media

De vijf betrokken organisaties zijn de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa), het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA), het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (JRC). Deze vijf agentschappen zijn verantwoordelijk voor gewasbeschermingsmiddelen, biociden, chemische stoffen, geneesmiddelen en ziektepreventie en -bestrijding.


Azolen bestrijden schimmels. Ze worden gebruikt in geneesmiddelen, gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Al enige tijd is duidelijk dat schimmelinfecties bij mensen met een kwetsbare gezondheid niet meer effectief met azolen kunnen worden behandeld. Dat komt door de resistentie van aspergus fumigatus tegen azolen. Het resultaat van de Europese studie moet juli 2024 bekend zijn.


Bloembollenteelt

In Nederland zijn ook diverse studies naar de resistentie uitgevoerd, onder andere door Wageningen University & Research, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Centrum voor Landbouw en Milieu. Op dit moment loopt een onderzoek naar de schimmel in de bloembollenteelt.

Daarbij ligt de focus op het plantaardig restmateriaal dat op afvalhopen wordt gecomposteerd. De effectiviteit van het protocol dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden hiervoor heeft voorgeschreven, wordt daarin getoetst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer