Steun voor grens aan Drentse bollenteelt groeit

Steeds meer fracties in Provinciale Staten van Drenthe zien mogelijkheden om grenzen te stellen aan het bollenareaal in die provincie. Na D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en SP spreken nu ook ChristenUnie en CDA zich hier voor uit.

Steun+voor+grens+aan+Drentse+bollenteelt+groeit
© Huisman Media

Provinciale Staten spraken woensdag op verzoek van de eerste vijf genoemde partijen over het inmiddels veelbesproken onderwerp de Drentse bollenteelt. Zij willen dat de overheid ingrijpt via de ruimtelijke ordening. Dat kan door spuitvrije zones in te stellen of via andere beperkingen als een maximaal areaal. Ook andere fracties zien regulering niet meer als onhaalbaar.

Volgens Harm Henk Veldsema van de ChristenUnie is regulering mogelijk en ook Siemen Vegter van het CDA verzet zich niet langer. 'We kunnen afspraken maken over maximering van de bollenteelt en dat moet ook wel', zei hij. Vegter tekende er wel bij aan dat dit maximum in de praktijk al lijkt te zijn bereikt. 'De grote groei in areaal zit er de laatste jaren al niet meer in. Ook volgens de telers is de markt wel zo'n beetje verzadigd.'


Onderzoek

Of het er van komt dat de provincie grenzen gaat stellen aan het Drentse bollenareaal, is nog maar zeer de vraag. Gedeputeerde Henk Brink (ruimtelijke ordening) was er woensdag duidelijk over. Juridisch onderzoek wijst volgens hem uit dat dit ook onder de nieuwe Omgevingswet bijna onmogelijk is, ondanks dat daarin de uitleg over 'bestaand gebruik' wordt beperkt.

Daarnaast staat in het collegeakkoord dat de provincie geen regelgeving instelt die uitstijgt boven de landelijke regelgeving. 'We ontzien de landbouw niet, alleen kan van extra regels geen sprake zijn', aldus Brink. Hij wees er nog eens op dat volgens de laatste onderzoeken er geen risico's voor omwonenden zijn. 'Wat je daar ook van vindt.'


Moties

De vijf partijen die het debat hadden aangevraagd, laten het er niet bij zitten. Fractievoorzitter Anry Kleine Deters van D66 kondigde een aantal moties aan die in de eerstvolgende Statenvergadering in stemming worden gebracht. Naast een maximum areaal, willen deze fracties ook dat er meer wordt gekeken waar bollenteelt het beste past, afhankelijk van de bodemsoort en dat omwonenden beter worden beschermd. Ook de natuurbescherming kan beter.

Gedeputeerde Staten geven later aan hoe ze verder willen met een dialoog tussen telers en omwonenden, die vooralsnog niet van de grond komt. Volgens commissaris van de Koning Jetta Klijnsma is discussie aan de overlegtafel nog zeer wel mogelijk. 'Iedereen heeft belang bij gezondheid, dat schept interesse in elkaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer