Oekraïne voert exportvergunning in voor granen en eieren

De Oekraïense regering heeft exportvergunningen ingevoerd voor belangrijke landbouwgrondstoffen als tarwe, mais en zonnebloemolie. Ook voor de uitvoer van pluimvee en eieren zal voortaan toestemming nodig zijn. Dat meldt persbureau persbureau Interfax Oekraïne.

Oekra%C3%AFne+voert+exportvergunning+in+voor+granen+en+eieren
© Twan Wiermans

Het land schortte op zondag al de export op van rogge, haver, gierst, boekweit, zout, suiker, vlees en vee vanwege de Russische invasie in het land. Dat gebeurde om de voedselvoorziening van de eigen bevolking en het leger zeker te stellen.


Oekraïne is 's werelds grootste producent en exporteur van graan en plantaardige oliën. Het had toegezegd om in seizoen2021/22 meer dan 60 miljoen ton graan, waarvan 33 miljoen ton mais en 23 miljoen ton tarwe, te exporteren. Het ministerie van Landbouw van Oekraïne meldt dat er sinds de Russische inval toch nog 43 miljoen ton graan is geëxporteerd. Het land verhoogde zijn graanproductie in 2021 met 32 procent tot 85,7 miljoen ton.


Tekorten lopen verder op

De oorlog zorgt er al voor dat een deel van de komende oogst verloren gaat, maar boeren kunnen als de oorlog zich voortsleept ook geen volgende oogst inzaaien. Daardoor kunnen de tekorten aan granen verder oplopen dit jaar. De afgelopen weken stegen de prijzen van graan al aanzienlijk. De recente besluiten zullen de prijzen waarschijnlijk verder doen oplopen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Export via de belangrijke havens in het zuiden van Oekraïne is sinds het uitbreken van de oorlog niet meer mogelijk. De Oekraïense spoorwegen melden inmiddels wel dat het de landbouwexport per spoor met spoed kan organiseren. Die transporten kunnen gaan naar Roemenië, Hongarije, Slowakije en Polen, van waaruit het kan worden geleverd aan havens en logistieke knooppunten elders in Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer