EU sluit zeven Russische banken af van betaalsysteem Swift

De Europese Unie (EU) ontzegt zeven Russische banken de toegang tot het internationale betaalsysteem Swift. De beslissing raakt naast Rusland ook bedrijven die producten naar het land exporteren die niet op de sanctielijst staan.

EU+sluit+zeven+Russische+banken+af+van+betaalsysteem+Swift
© Twan Wiermans

De bankensanctie geldt voor Vnesheconombank, Bank Rossiva, Sovcombank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank en VTB Bank. Het besluit is direct van kracht, maar de EU geeft een transitieperiode van tien dagen, tot 12 maart. Twee grote banken, Sberbank en Gazprombank, blijven vooralsnog buiten schot om een soepel betaalverkeer voor de Russische gas- en olieleveranties niet in gevaar te brengen.

De EU verbiedt ook nieuwe investeringen in het Russische Direct Investment Fund (RDIF) en stelt een nagenoeg totaalverbod in op de levering van eurobankbiljetten aan Russische personen en bedrijven om omzeiling van het Swift-verbod te voorkomen.


Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Rusland wordt afgesloten van het systeem, maar sommige EU-landen zijn huiverig voor de gevolgen van een totale blokkering. Door het land uit het samenwerkingsverband van banken te gooien, kan het voor 'gewone' mensen moeilijker worden geld over te maken naar familie in Rusland. Verder zou het Europese bedrijfsleven eronder lijden, omdat betalingen van klanten of aan leveranciers dan ingewikkelder worden.


Groenten, fruit en bloemen

Volgens een EU-functionaris kan het besluit inderdaad ook voor de EU gevolgen hebben, 'maar dat wordt begrepen en aanvaard'. In de Nederlandse land- en tuinbouw worden onder meer de bedrijven geraakt die groenten, fruit en bloemen exporteren naar Rusland. Die producten vallen niet onder de economische sancties die eind vorige week werden aangekondigd en ook niet onder de uit 2014 stammende Russische boycot.

Voor exporteurs van bepaalde landbouwmachines werden vorige week al beperkingen afgekondigd. Het gaat daarbij een breed pallet aan apparaten en voertuigen die ook kunnen worden ingezet bij de (ondersteuning van) oorlogsvoering, zoals trekkers, kranen, shovels en vorkheftrucks.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer