LTO en Cumela: laat meer landbouwverkeer toe op provinciale weg

LTO Noord en Cumela pleiten er bij wegbeheerders voor om serieuzer te kijken naar de mogelijkheden om landbouwverkeer toe te laten op specifieke provinciale wegen. De land- en tuinbouw en loonwerkers willen hiervoor goede afspraken maken met de diverse overheden.

LTO+en+Cumela%3A+laat+meer+landbouwverkeer+toe+op+provinciale+weg
© Nieuwe Oogst

Om het aantal verkeersbewegingen in kaart te brengen, zijn in de regio's Alkmaar, West-Friesland en Wieringermeer enquêtes opgesteld. Volgens Ard Mooij van LTO Noord is dat in het verleden een effectieve methode gebleken om constructief het gesprek aan te gaan. 'Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk ondernemers het vragenformulier invullen om een goed beeld te kunnen schetsen van de verschillende verkeerssituaties.'

Zo gaat de agrarische sector binnenkort het gesprek aan met de gemeente Alkmaar over de N244, de verbindingsweg tussen West-Graft en De Rijp. Nu nog slingert het landbouwverkeer over de smallere wegen door en rond de dorpen. Dit zorgt voor onveilige situaties, zeker vanwege de vele fietsers.

Met de aanpassing van de Wegenverkeerswet gelden nieuwe regels rondom het landbouwverkeer. Naast de eisen voor het kenteken is er een hogere maximumsnelheid van 40 kilometer per uur.


Eerder toestaan

'Dat was voor de gezamenlijke provincies en gemeenten in IPO- en VNG-verband aanleiding om voorafgaand te pleiten voor een 'ja, mits'-benadering. Oftewel: eerder toestaan, wanneer daar gegronde argumenten voor zijn.' De uitslagen van de enquêtes kunnen daaraan bijdragen, verwacht Mooij.

'Eerder hebben we die benadering aangehouden bij de werkzaamheden aan de Leeghwaterbrug bij Alkmaar. Toen konden we aantonen hoeveel landbouwverkeer door de stad moest kronkelen, waarna een tijdelijke ontheffing voor de randweg is afgegeven', legt Mooij uit.


Parallelweg verlengen

Voor de regio West-Friesland spitst het onderzoek van LTO en Cumela zich in eerste instantie toe op de verlenging van de parallelweg langs de Markerwaardweg, de belangrijkste verbinding voor de landbouw tussen West-Friesland en de Wieringermeer. 'Die houdt halverwege op, waardoor veel verkeer door Medemblik en Opperdoes moet rijden. Daarom hopen we dat er financiering wordt gevonden om de parallelweg te verlengen en tot die tijd verkeer op de provinciale weg toe te staan.'

De problematiek speelt ook elders in de provincie. Zo pleiten diverse fracties voor een nieuwe noord-zuidverbinding tussen Hoogkarspel en Lutjebroek, om zo de veiligheid in de omliggende dorpskernen te bevorderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer