Gevluchte boeren Oekraïne lanceren #flowersforwomeninwar

Wat doe je als Internationale Vrouwendag voor jou geen reden is om feest te vieren? Agrarisch ondernemers John Elstgeest en Emmeke Huizinga ontvluchtten recent Oekraïne en lanceren nu #flowersforwomeninwar. Ze roepen iedereen deze feestdag op een bloemetje te kopen en een foto te posten met de hashtag op sociale media.

Gevluchte+boeren+Oekra%C3%AFne+lanceren+%23flowersforwomeninwar
© Familie Huizinga

Agrarisch ondernemers John Elstgeest en Emmeke Huizinga willen niet machteloos toekijken hoe Rusland Oekraïne onderwerpt aan bommen en granaten. Ze roepen iedereen op bloemen te kopen voor zijn vrouw, vriendin, moeder, oma, dochter of collega. Daarna kunnen ze de foto met #flowersforwomeninwar delen via sociale media. 'Op deze manier laat je weten dat je om alle vrouwen geeft die het nu nodig hebben.'Net als de ruim 1,5 miljoen andere Oekraïners zijn Elstgeest en Huizinga hun land ontvlucht. Beiden hebben een landbouwbedrijf in het Oost-Europese land dat sinds twee weken in oorlog is met Rusland. Elstgeest woont sinds 2016 in Bucha, net buiten Kiev. Hij runt er Flower Circus, een bedrijf dat zich bezighoudt met bloemenpromotie voor veredelaars en kwekers.

Hij vluchtte samen met zijn zoon het land uit. Medewerkers van Flower Circus zijn nog in Oekraïne en kunnen het land op dit moment niet uit. 'Bloemen zijn voor mij een symbool van hoop en daarom wil ik mijn steun betuigen aan alle vrouwen die tegen hun wil bij dit conflict betrokken zijn.'


Op de vlucht

Emmeke Huizinga woont al twintig jaar in de Oekraïne samen met echtgenoot Kees en hun twee dochters. Ze hebben er een grote boerderij, maar door de oorlog is het gezin naar Nederland gevlucht. Eerst Emmeke met hun dochters, later gevolgd door haar man.


De tekst gaat verder onder de video

Met pijn in het hart hebben ze hun bedrijf achtergelaten. Vanuit Nederland vragen ze aandacht voor de gevolgen van de oorlog, de vluchtelingen en de mensen die zijn achtergebleven in Oekraïne en hun zorgen om de wereldvoedselmarkt.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Vandaag had een feestdag moeten zijn in Oekraïne. Net als in buurland Rusland wordt 8 maart Internationale Vrouwendag er groots gevierd en ontvangen vrouwen traditioneel prachtige bloemen en voeren kinderen toneelstukjes op.

Een tafel vol bloemen en werkstukjes aan het einde van de dag, is eerder regel dan uitzondering. Vergelijk het met Moederdag, maar dan veel grootser. 'Dit jaar is het echter anders', constateren Elstgeest en Huizinga. 'Miljoenen vrouwen zijn op de vlucht voor de oorlog in Oekraïne, zitten ondergedoken of sturen hun zonen de strijd in.'


Bloemen lossen problemen op

Bloemen lossen al honderden jaren problemen op, van familieruzies tot ruzies over vergeten verjaardagen. Helaas kunnen bloemen een oorlog niet oplossen. 'Wel kunnen we bloemen gebruiken om het bewustzijn te vergroten en aandacht te vragen voor alle vrouwen die in een ongewenste oorlog zijn beland', aldus het strijdbare tweetal. 'Tegelijkertijd willen we alle vrouwen in deze oorlog laten weten dat we aan hen denken, dat we voor ze zorgen en dat we ze zullen blijven steunen.'Samen met haar echtgenoot heeft Huizinga eerder al een transportlijn met hulpgoederen opgezet. En ook na vandaag blijft de agrarisch ondernemer zich inzetten om aandacht te vragen voor deze oorlog. Haar boodschap: 'De oorlog moet zo snel mogelijk te stoppen. De gevolgen voor de wereldvoedselvoorziening zijn niet te overzien en we moeten rekening houden met de mogelijkheid dat het conflict overslaat naar de EU. Wij dachten ook dat de oorlog beperkt zou blijven tot de Donbas-regio en nu zitten we er middenin.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer