Nieuwe toetsing NVWA exportcertificering zaaizaad

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komt met een definitieve regeling voor toetsing van zaaizaden voor exportcertificering. De huidige overbruggingsregeling loopt op 1 januari 2023 af.

Nieuwe+toetsing+NVWA+exportcertificering+zaaizaad
© Nieuwe Oogst

Deze overbruggingsregeling stelde NVWA in 2019 in om gebruik te kunnen maken van toetsuitslagen van buitenlandse laboratoria voor schadelijke organismen. Daarvoor was in de officiële Nederlandse laboratoria geen zaadtoets beschikbaar.

Er gelden sinds december 2019 aangescherpte eisen voor toepassing van toetsuitslagen van buitenlandse laboratoria bij exportcertificering. In die periode zijn binnen de Europese Unie (EU) de Plantgezondheidsverordening en Controleverordening in werking gesteld. Deze voorschriften zorgen voor harmonisatie van officiële controles en activiteiten bij de import, handel en export van plantaardig materiaal.


Verschil binnen en buiten EU

In de nieuwe regeling wordt verschil gemaakt tussen zaadtoetsen voor pathogenen die in de EU zijn gereguleerd en organismen die alleen buiten de EU zijn gereguleerd. Dat betreft dus EU-quarantaineorganismen en zogeheten Regulated Non-Quarantaine Pests (RNQP'S).

Voor gereguleerde organismen binnen de EU gelden op basis van de controleverordening strengere eisen bij officiële controles en activiteiten. Die eisen zijn ook van toepassing voor toetsuitslagen die worden gebruikt voor de afgifte van een fytosanitair certificaat. De NVWA beoordeelt of een toets voldoet aan de wettelijke randvoorwaarden en vereiste kwaliteitsgaranties.


Toetsuitslagen

Vanaf nu kan toestemming worden aangevraagd voor het gebruik van toetsuitslagen onder de nieuwe en definitieve regeling. De huidige overbrugging blijft tot 1 januari 2023 van kracht voor toetsen die nog niet bij een officieel laboratorium in Nederland beschikbaar zijn. Nieuwe overbruggingsaanvragen worden nog tot 1 april 2022 in behandeling genomen, maar komen op 1 januari 2023 dus te vervallen.

In het geval van een positieve beoordeling wordt de betreffende toets opgenomen in een register. Vanaf de datum van goedkeuring mogen uitslagen van de toetsen daarna door alle exporterende bedrijven worden gebruikt bij exportcertificering. Toestemming op bedrijfsniveau is niet nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer