NVWA beëindigt verscherpt toezicht slachterij Gosschalk

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beëindigt maandag het verscherpt toezicht bij slachthuis Gosschalk in Epe. Het Gelderse bedrijf valt dan weer onder regulier, permanent toezicht zoals dit door de NVWA bij alle grote slachthuizen wordt uitgevoerd.

NVWA+be%C3%ABindigt+verscherpt+toezicht+slachterij+Gosschalk
© Koos Groenewold

Volgens de NVWA heeft het slachthuis zijn verantwoordelijkheid genomen op het gebied van dierenwelzijn en voldoet het weer aan de geldende wet- en regelgeving. Dat blijkt uit een evaluatie van de door het slachthuis getroffen verbetermaatregelen, meldt LNV-minister Henk Staghouwer in een brief aan de Tweede Kamer.

De slachterij kwam eind augustus vorig jaar onder verscherpt toezicht. In juni moest het bedrijf sluiten vanwege schokkende beelden die naar buiten kwamen waarop was te zien hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel. Ook constateerden dierenartsen van de NVWA overtredingen op het gebied van dierenwelzijn.


Slachtsnelheid lager

De slachtsnelheid bij Gosschalk ligt een kwart lager dan voor het ingrijpen door de NVWA. 'Het kan niet worden uitgesloten dat bij verdere aanpassingen en procesverbeteringen het slachthuis in de toekomst meer dieren zal kunnen slachten. Dit gebeurt alleen na overleg met de NVWA en binnen de erkenning die het slachthuis heeft', schrijft Staghouwer.


De NVWA constateerde eind november dat het niveau van dierenwelzijn bij het slachthuis was verbeterd, maar er nog veel aansturing van de dierenartsen van de NVWA nodig was. Begin december werd het verscherpt toezicht verlengd met drie maanden. Dit kon eventueel eerder worden stopgezet, wanneer naar het oordeel van de NVWA het dierenwelzijn was geborgd.

Staghouwer laat weten het gesprek dat zijn voorganger Carola Schouten al voerde met de vleessector over een diervriendelijker slachtsysteem voort te zetten, evenals de acties als het gaat om het verbeteren van het slachtsysteem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer