HZPC: EU-wetgeving te oud voor betere plantenveredeling

Aardappelveredelaar HZPC vindt dat oude EU-wetgeving plaats moet maken voor nieuwe technieken voor plantenveredeling. Het aardappelhandelshuis omarmt daarom de conclusies van de studie van de Europese Commissie over nieuwe genomische technieken.

HZPC%3A+EU%2Dwetgeving+te+oud+voor+betere+plantenveredeling
© HZPC

Uit de bevindingen van deze studie blijkt dat de Europese Commissie en de EU-lidstaten dringend actie moeten ondernemen, zodat producten die zijn afgeleid van innovatieve plantteeltmethoden, anders kunnen worden benaderd. De studie beklemtoont dat planten verkregen door nieuwe genomische technieken (NGT's) mogelijk kunnen bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.

Directeur Gerard Backx van HZPC: 'Zoals HZPC altijd heeft bepleit, erkent deze studie dat deze nieuwe technieken plantteeltoplossingen creëren voor een duurzamere voedselproductie, omdat telers hierdoor in staat zijn planten in korte tijd beter bestand te maken tegen ziekten en ze andere belangrijke kenmerken te geven. De meer dan twintig jaar oude wetgeving met betrekking tot genetisch gemodificeerde organismen mag volgens deze studie niet worden gebruikt voor de regulering van deze nieuwe genomische technieken, aangezien ze niet strookt met de geboekte wetenschappelijke vooruitgang. Als de beleidsmakers van de EU deze visie toepassen, zal de EU meer in overeenstemming zijn met de visie in veel andere delen van de wereld.'


Negatieve gevolgen

Door de Europese wetgeving kunnen kwekers geen nieuwe genomische technieken gebruiken, wat negatieve gevolgen heeft voor het milieu. Vooral voor een gewas zoals de aardappel is dit zeer belangrijk. 'Kwekers kunnen met de klassieke technologieën slechts trage genetische vooruitgang boeken voor dit gewas. Er is veel vraag naar een snellere genetische winst', zegt Backx.


De aardappel is het derde belangrijkste voedselgewas ter wereld en wordt op alle continenten en in alle omstandigheden verbouwd. Bovendien produceert dit gewas het meeste voedsel met het minste waterverbruik.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer