HZPC tevreden over uitbetalingsprijs telers

De uitbetalingsprijs voor pootgoedtelers van HZPC Holland voor de oogst van 2020 is uitgekomen op 30,80 euro per 100 kilo. Dat is licht boven de prognoseprijs die de aardappelveredelaar en pootgoedhandelaar met hoofdkantoor in Joure in het voorjaar afgaf. HZPC zegt daarmee 'zeer tevreden te zijn, gezien het bewogen seizoen en de uitdagingen waarmee de aardappelveredelaar kampt door de coronacrisis'.

HZPC+tevreden+over+uitbetalingsprijs+telers
© HZPC

De pootaardappelen van HZPC doen het goed in de Europese versmarkt, constateert het concern. De coronacrisis van het afgelopen jaar had hierop weinig invloed. Dit in tegenstelling tot andere segmenten, waar HZPC 'nog steeds uitdagingen' constateert.

Zo zijn in bepaalde landen importquota afgegeven waardoor klanten minder konden importeren; een maatregel die landen treffen om de uitstroom van harde valuta te beperken, merkt het concern in een persbericht bij de cijfers op..


Fritesindustrie

De invloed van de coronacrisis is het meest merkbaar in de Europese fritesindustrie, stelt HZPC: 'De afzet aan dit segment is veel lager uitgevallen dan wij hadden hadden gepland bij de aanleg van de productie begin 2020.'

Europese fritesindustrie contracteerde een kleiner areaal

De oorzaak is dat de Europese fritesindustrie voor de komende consumptieoogst 2021 een kleiner areaal heeft gecontracteerd, met als gevolg een lagere aankoop van pootaardappelen in het voorjaar van 2021.'


Teleurstellend

Daar kwam bij dat HZPC, meldt het bedrijf, sinds het voorjaar van 2021 nóg minder heeft kunnen leveren aan de fritesindustrie dan toen werd verwacht. Martin Jansen Klomp, regional manager Benelux: ‘Deze afname was een teleurstelling voor iedereen. Daarom zijn we nu ook blij dat we ondanks deze uitdagingen een uitbetalingsprijs van 30,80 euro hebben gerealiseerd.'


grafiek uitbetalingsprijs
grafiek uitbetalingsprijs © HZPC

De winst van HZPC zal als gevolg van de coronacrisis nihil zijn. Dat telers ondanks de uitdagingen toch een goede prijs krijgen voor hun geleverde pootaardappelen noemt HZPC 'goed nieuws, want zonder telers is er immers geen HZPC'.


Certificaten

Om de overdracht van certificaten van niet-actieve naar actieve telers een extra stimulans te geven, biedt HZPC haar telers een Connecting Growers-programma. HZPC koopt zelf certificaten aan om die vervolgens te schenken aan haar actieve telers.

Het overgrote deel van HZPC’s telers in de Europese Unie, meer dan 70 procent, neemt al deel aan het programma. HZPC heeft voor oogst 2021 de certificaten ingekocht. Op korte termijn start HZPC met de overheveling van certificaten naar haar telers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer