Tweede kalkoenbedrijf in Groningen getroffen door vogelgriep

Een tweede kalkoenbedrijf in Groningen, in Hellum, is getroffen door vogelgriep, een week nadat het eerste kalkoenbedrijf besmet bleek. Om verdere verspreiding van de virusziekte te voorkomen, worden de circa 16.000 kalkoenen op dit bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tweede+kalkoenbedrijf+in+Groningen+getroffen+door+vogelgriep
© Pixabay

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen drie pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen negentien pluimveebedrijven, waaronder de twee onlangs besmette en geruimde bedrijven in Woltersum.

De 10 kilometerbeperkingszone van de huidige uitbraak overlapt deels met de andere 10 kilometerzones die voor twee eerdere uitbraken in Woltersum zijn ingesteld en nog steeds van kracht zijn. In deze zones geldt een vervoersverbod dat betrekking heeft op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.

Verder geldt ook het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Tekst gaat verder onder kaart.

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijk bezoek geldt de doucheverplichting.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels. Deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer