Historicus André Hoogendijk: 'Onteigening boeren in Krimpen is dramatisch geweest'

Landbouwkundige en historicus André Hoogendijk is mede-auteur van het boek 'Land verloren, Krimpen geboren. Het boerenerfgoed van Krimpen aan den IJssel'. In het boek zijn 38 boerderijen beschreven en in beeld gebracht. 'De onteigening in het dorp is echt dramatisch geweest.'

Historicus+Andr%C3%A9+Hoogendijk%3A+%27Onteigening+boeren+in+Krimpen+is+dramatisch+geweest%27
© Han Reindsen

Vanwaar uw interesse in boerenerfgoed in Krimpen aan de IJssel?

'Mijn opa is in 1918 als laatste generatie op een boerderij in Krimpen aan den IJssel geboren. In 1929 en 1939 werd hun agrarisch bedrijf tot tweemaal toe onteigend voor woningbouw en de aanleg van een provinciale weg. Ik vond dit als historicus een interessant verhaal om uit te zoeken en deelde mijn bijdragen met Historische Kring Krimpen aan den IJssel. Zij had al het idee om een boek uit te geven.'

De landbouw was sterk verbonden met de industrie en stad. Boeren teelden hennep, waarvan touwen en zeildoek werd gemaakt.

André Hoogendijk, landbouwkundige en historicus

Hoeveel boeren telt Krimpen anno nu nog?

'In honderd jaar tijd zijn alle boerenbedrijven in het dorp verdwenen. De onteigening van de melkveehouderijen langs de dijken is met name na de Tweede Wereldoorlog echt dramatisch geweest. Alle landbouwgrond is verloren gegaan door grootschalige woningbouw.'


Wat valt op aan de geschiedenis van de landbouw in Krimpen?

'De landbouw was sterk verbonden met de industrie en de stad. In de zestiende eeuw teelden boeren hennep, waarvan touwen en zeildoek voor de scheepvaart werden gemaakt. Voor de teelt van hennep hadden ze mest nodig, dus hielden ze enkele koeien. Omdat melk een bederfelijk waar was, verkochten de agrariërs kaas in de stad. Krimpen werd uiteindelijk een melkveehouderijgebied omdat de vraag naar zuivel toenam.'


Zijn er nog sporen van de landbouwhistorie terug te vinden?

'Oude hennepakkers zijn nog zichtbaar in het landschap als kleine stukjes land naast de boerderij. Ook pestbosjes zijn nog te zien in Krimpen. Hier begroeven de boeren koeien die waren bezweken aan runderpest. Dat deze dierziekte zo heeft ingegrepen, dat was voor mij nieuw. Er was destijds ook een echte lockdown, zoals onlangs met de coronacrisis. Alleen het leger kwam het dorp in.'


Wat kan dit boek betekenen voor boeren?

'De agrarische sector heeft altijd te maken heeft met ups en downs. Het moet niet allemaal terug naar hoe het vroeger was, maar we kunnen wel leren van zaken uit het verleden, bijvoorbeeld verbinding met de stad. Voor ons kan dat inzicht en perspectief bieden.'


• Het boek 'Land verloren, Krimpen geboren' is te vinden op de website van de Historische Kring Krimpen aan den IJssel

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer