Onteigening dreigt voor tien boeren Zuid-Kennemerland

Voor tien agrarisch ondernemers in de binnenduinrand van Zuid-Kennemerland dreigt onteigening. Provincie Noord-Holland heeft strenge beheervoorwaarden opgesteld, waarmee het onmogelijk wordt om nog rendabel verder te boeren.

Onteigening+dreigt+voor+tien+boeren+Zuid%2DKennemerland
© melissen

De agrarisch ondernemers hebben een jurist in de arm genomen om hun belangen te verdedigen. In een recente Statencommissie hebben ze ingesproken om de persoonlijke gevolgen van het besluit toe te lichten. Vlak daarvoor brachten enkele Statenleden nog een bezoek aan het gebied om de situatie ter plekke te beoordelen.

CDA-Statenlid Willemien Koning is een van hen. Ze maakt zich hard voor de ondernemers, die zich overvallen voelen door de natuurplannen. 'De percelen mogen dan deel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland, feit is wel dat dat op basis van vrijwilligheid zou worden ingericht. Nu stelt de provincie dat die bereidheid tot medewerking door de grondeigenaren niet langer leidend is. Dat vind ik schokkend.'


Politieke steun

LTO Noord-bestuurder Rutger van der Peet, paardenhouder in Vogelenzang, is blij met de politieke steun. 'We hebben ons bedrijf enkele jaren geleden, in nauwe samenspraak met gemeente Bloemendaal, toekomstbestendig gemaakt voor dit gebied. Daar gaat nu dus een streep door. Dat geldt ook voor onze collega's die deels of zelfs helemaal in de binnenduinrand boeren.'

De ondernemers krijgen veel steun van burgers in de omgeving. Petities leverden al duizenden ondertekeningen op in de betreffende gemeenten Bloemendaal en Velsen. 'Onder hen ook mensen die een paard bij ons stallen. Het aantal pensions in de regio neemt af en wij zijn een van de weinige plekken waar paarden buiten kunnen lopen.'


Openheid landschap

Ook de openheid van het landschap is voor velen een argument om tegen nieuwe natuurontwikkeling te zijn, weet Van der Peet. 'Die geliefde openheid komt nu dus in gevaar door de te verwachten verruiging van het gebied.' Van der Peet hoopt daarom nog op een herbegrenzing van het gebied. 'Op zich willen we best meewerken aan extra natuurlijke elementen in het landschap, maar dan wel op basis van een rendabele bedrijfsvoering.'

Dat laatste onderschrijft Koning, die dat als de sleutel ziet voor een succesvol natuurbeheer in Noord-Holland. 'Juist door hier agrarisch natuurbeheer in te mogen zetten, worden meerdere vliegen in één klap geslagen. De ondernemer kan zijn bedrijf overeind houden en tegelijkertijd worden de natuurwaarden in het gebied versterkt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer