Raadsbrede steun tegen onteigening binnenduinrand Bloemendaal

De gemeenteraad van Bloemendaal is fel gekant tegen de onteigening van agrarische en groene recreatieve bedrijven in de binnenduinrand voor de ontwikkeling van nieuwe natuur. Een motie van CDA en VVD om provincie Noord-Holland af te laten zien van dit uiterste middel, werd raadsbreed gesteund.

Raadsbrede+steun+tegen+onteigening+binnenduinrand+Bloemendaal
© Willemien Koning

Provincie Noord-Holland kondigde dit voorjaar aan de gronden om te willen vormen naar natuur om daarmee bij te dragen aan de doelstellingen voor Natuurnetwerk Nederland (NNN). Daarvoor stelde ze zulke strenge beheervoorwaarden op voor de betreffende percelen, waardoor het onmogelijk wordt voor de ondernemers ter plekke om nog rendabel verder te boeren.


In de motie verwijzen de Bloemendaalse fracties naar de regionale afspraken die in 2019 met naburige gemeenten zijn gemaakt over de toekomstige inrichting van de binnenduinrand. 'De agrariërs en recreatieve ondernemers zijn de groene dragers van dit weids open landschap. Zij houden daarmee de hoge belevingswaarde van dit landschap voor velen in stand', staat in de motie.


Grote steun

De ondernemers mogen zich sowieso verheugen in grote steun vanuit de lokale bevolking. Petities in de betreffende gemeenten Bloemendaal en Velsen werden enkele duizenden keren ondertekend. Juist de diversiteit aan landschappen maakt het gebied zo aantrekkelijk, schrijven CDA en VVD in de motie.

Ondernemers houden dan bedrijven overeind en versterken tegelijkertijd de natuurwaarden

Willemien Koning, CDA-Statenlid in Noord-Holland

CDA-fractievoorzitter André Burger noemde in de raadsvergadering met name de communicatie van de provincie rondom het nieuwe beleid 'allerbelabberdst'. Hij vindt het begrijpelijk dat de ondernemers zich overvallen voelen. 'Zeker nu ze te horen hebben gekregen dat ze zomaar onteigend kunnen worden als ze niet willen meewerken.'


Alternatieven

In de motie wordt het gemeentebestuur opgeroepen om bij de provincie sterk aan te dringen op een alternatieve invulling van het NNN. Daarbij moet er ruimte zijn om de huidige begrenzing te herzien en op alternatieve plekken te kijken waar natuurdoelen beter kunnen worden gerealiseerd, zoals PARK21 in de Haarlemmermeer. Ook een vergelijkbare motie van de fractie Zelfstandig Bloemendaal kreeg een grote meerderheid van stemmen: vijftien van de zeventien.

CDA-Statenlid Willemien Koning pleit ook voor een alternatieve invulling. Tijdens een werkbezoek onlangs aan de binnenduinrand zag ze de meerwaarde van de ondernemingen. Ze pleitte vervolgens in de Statencommissie natuur ervoor om in de binnenduinrand ook agrarisch natuurbeheer toe te staan. 'De ondernemers kunnen dan hun bedrijven overeind houden en tegelijkertijd worden de natuurwaarden in het gebied versterkt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer