Schapenhouder krijgt alsnog agrarische bestemming in 'natuurgebied' Krimpenerwaard

Een boerin in het Zuid-Hollandse Lekkerkerk kan toch extensieve agrarische activiteiten blijven uitvoeren in het veenweidegebied van de Krimpenerwaard dat natuurgebied wordt. Ze houdt een klein aantal schapen en paarden. Gemeente Krimpenerwaard eiste haar perceel in deelgebied Den Hoek bij Lekkerkerk op voor natuurontwikkeling.

Schapenhouder+krijgt+alsnog+agrarische+bestemming+in+%27natuurgebied%27+Krimpenerwaard
© Twan Wiermans

De Raad van State besliste in mei dat de gemeente daarmee te ver ging. Dat de gemeente een deel van haar gronden nodig heeft om natuur te realiseren, vindt de raad terecht. Maar de gemeente had de mogelijkheid niet onderzocht om het perceel naast de natuurbestemming ook mede te gebruiken voor extensieve agrarische activiteiten.

Het bestemmingsplan voor het 'natuurgebied' Krimpenerwaard werd daarom door de Raad van State op dit onderdeel onderuitgehaald. De gemeente kreeg de opdracht een nieuw besluit te nemen. En dat heeft ze nu gedaan, het plan is aangepast. Agrarisch medegebruik is nu ook toegestaan. Daarmee kan de boerin haar bestaande activiteiten blijven uitvoeren. Ze heeft ingestemd met de aanpassing van het plan.

Het merendeel van de bezwaren van boeren en landeigenaren verwierp de Raad van State in mei. Boeren in de Krimpenerwaard voerden dinsdag actie tegen onteigening van landbouwgrond voor het project Natuurgebieden Veenweiden Krimpenerwaard.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer