Fruithandelaar Roveg vreest tijdelijke stop handel met Rusland

De Nederlandse fruitgroothandel Roveg vreest dat Rusland van het wereldwijde betaalnetwerk Swift wordt afgekoppeld. Dat zou als gevolg hebben dat afnemers dan geen internationale betalingen meer kunnen doen en de handel dus een tijd stil komt te liggen.

Fruithandelaar+Roveg+vreest+tijdelijke+stop+handel+met+Rusland
© Pixabay

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD). Naar aanleiding hiervan belde Roveg donderdag alle Russische klanten met het verzoek of ze per direct de nog openstaande facturen willen betalen. De fruithandelaar exporteert mango's, avocado's en ander tropisch fruit naar supermarkten in Rusland. Roveg zet voor 20 miljoen euro per jaar om in Rusland en Oekraïne. Dat betekent ongeveer 10 procent van zijn totale omzet.

Bij een afkoppeling van Rusland van Swift wordt het lastig om geld over te maken. Het gevolg zou zijn dat het de communicatie tussen westerse en Russische banken ernstig verstoort. Hetzelfde geldt voor de Russische banken onderling.


Uit circa tweehonderd landen zijn elfduizend financiële instellingen bij het betaalnetwerk aangesloten. Via Swift geven banken aan elkaar door welke betalingen eraan komen en hoe ze die moeten verwerken. Zonder Swift moeten banken terugvallen op minder efficiënte communicatiesystemen als telex, telefoon of e-mail. Voor Roveg zou dat kunnen betekenen dat de handel met Rusland een tijd helemaal stil komt te liggen.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer