FloraHolland: Oekraïnecrisis raakt sierteelthandel nog nauwelijks

De dramatische situatie in Oekraïne heeft op dit moment nog geen grote impact op de handel in bloemen en planten, merkt bloemenveiling Royal FloraHolland.

FloraHolland%3A+Oekra%C3%AFnecrisis+raakt+sierteelthandel+nog+nauwelijks
© FloraHolland

Na de Russische inval in Oekraïne donderdagmorgen, was er vandaag nog geen sprake van ernstige verstoringen op de klok bij FloraHolland. Wel was de aanvoer licht minder, maar de doordraai is minimaal. Individuele bedrijven die zich richten op Rusland worden wel hard geraakt.


De prijzen van veelgevraagde producten in Oost-Europa in aanloop naar de Internationale Vrouwendag op 8 maart zijn duidelijk lager dan vorig jaar. Dat geldt vooral voor chrysanten, gerbera's, freesia's, rozen en lisianthus. Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat de prijzen in 2021 op een hoger niveau lagen dan de jaren daarvoor.


Geen aanleiding voor aanvullende maatregelen

Voor FloraHolland is er nu nog geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen. Het bestaande beleid is adequaat genoeg, zo laat de bloemenveiling weten. Elke dag wordt gemonitord op onder meer excessen en mogelijke knelpunten in de financiële afhandeling.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Welke impact sancties zullen hebben, valt momenteel niet te zeggen. De sterke devaluatie van de roebel zal in ieder geval gevolgen hebben voor de koopkracht in Rusland. Wel blijft FloraHolland zich grote zorgen maken over de energieprijzen.

De gasprijzen stegen de afgelopen dagen verder en het plafond lijkt nog niet bereikt. Het crisisteam energie waar FloraHolland naast onder meer Glastuinbouw Nederland deel van uitmaakt, is hierover in overleg met de betrokken ministeries. De bloemenveiling adviseert kwekers zich onder de huidige onzekere omstandigheden niet vast te leggen in directe stromen voor de langere termijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer