Fruitbedrijf in Lienden floreert zonder veiling

Verwoert Fruit in Lienden verkoopt zowel hard- als zachtfruit en kan dat jaarrond leveren dankzij bewaringsfaciliteiten. Een deel van het fruit kweken de broers Bart en Wim Verwoert zelf, de rest kopen ze in bij andere kwekers.

Fruitbedrijf+in+Lienden+floreert+zonder+veiling
© William Hoogteyling

'Je krijgt de klanten en leveranciers die bij je passen', is de ervaring van Bart Verwoert, die in de jaren negentig in het bedrijf van zijn ouders in het Gelderse Lienden is begonnen. Zijn ouders zijn in de jaren zeventig gestart met de huisverkoop van appels, peren en pruimen uit het fruitteeltbedrijf van Verwoerts opa. In 2006 is ook zijn broer Wim in het bedrijf gekomen.

Vanwege Wim Verwoerts interesse in kleinfruit kochten de eigenaren in 2007 een tweede fruitbedrijf dat bessen, bramen en aardbeien kweekte. 'In de ICT had Wim lange werkweken gemaakt voor de overgang naar het nieuwe millennium en de invoering van de euro', zegt Verwoert. 'De ICT-crisis die daarop volgde was voor hem reden om over te stappen.'

Vanaf die tijd is de kwekerij opgesplitst in twee delen, waarbij Bart Verwoert verantwoordelijk is voor het hardfruit en zijn broer voor het zachtfruit. 'Ik zag het niet zitten om met twee kapiteins op een schip te zitten', legt de fruitteler uit. 'Nu hebben we ieder onze eigen afdeling. Desondanks overleggen we veel en het is fijn dat Wim affiniteit heeft met computers.'

Wat aan rode bessen in de koeling ligt, is een veelvoud van wat we zelf produceren

Bart Verwoert, fruitteler in Lienden


De afgelopen jaren is het assortiment op het bedrijf wel veranderd. Frambozen en kruisbessen hebben hun intrede gedaan maar zijn vervolgens, net als de pruimen, verdwenen. Aardbeien en bramen teelt de kwekerij alleen nog voor de huisverkoop. Daarnaast hebben de broers zich gespecialiseerd in de teelt van kersen en rode en witte bessen.

Verwoert Fruit verkocht zijn appels en peren in het verleden via Veiling RWM Ochten, maar na de fusie met Fruitmasters in Geldermalsen in 1999 nam het bedrijf de verkoop zelf ter hand. Voor het zachtfruit liep deze in eerste instantie wel via Fruitmasters.


Grootspraak

'Hoe we ook uitlegden dat Wim daarvoor het aanspreekpunt was en dat ik het hardfruit voor mijn rekening nam, de veiling zag ons als één bedrijf en vond dat we ook ons hardfruit bij hen moesten onderbrengen', zegt Verwoert. 'Toen wij dreigden helemaal weg te gaan, beschouwde de veiling dat als grootspraak. Maar we hebben het toch gedaan en een florerend bedrijf opgebouwd.'


Huisverkoop is belangrijk voor Verwoert Fruit.
Huisverkoop is belangrijk voor Verwoert Fruit. © William Hoogteyling

Om tegemoet te komen aan de vaste klanten, Nederlandse groothandels en exporteurs, heeft de kwekerij sinds 2011 faciliteiten om zowel hard- als zachtfruit te bewaren. Voor de appels en peren gaat het om ULO-bewaring in koelcellen met nauwelijks zuurstof en een lage temperatuur. Voor de bessen om CA-bewaring, in koelcellen met een optimale verhouding tussen zuurstof en kooldioxide.

'We bewaren niet alleen ons eigen fruit, maar kopen het ook in', geeft de Betuwse fruitteler aan. 'Voor de bessen doen we dat bij zo'n vijf andere telers. Wat in de koeling ligt, is een veelvoud van wat we zelf produceren. In de afzet zit een stijgende lijn.'


22 hectare

De kwekerij meet in totaal 22 hectare, waarvan 5.000 meter kas en 1.600 meter foliekas waarin rode bessen van het ras Junifer groeien, die vanaf eind mei rijp zijn. 4 hectare van de buitenteelt is bestemd voor rode Rovada-bessen, waarvan de oogst vanaf augustus plaatsvindt. Op 6,5 hectare staan Delbare- en Elstar-appels en op 8 hectare Conference- en Doyenné du Comice-peren. Al deze vruchten kan Verwoert Fruit het hele jaar door leveren.

In de kas staan ook kersenbomen van het vroegrijpe ras Merchant en buiten telen de broers op 2 hectare Kordia-kersen. De kersen zijn vooral bedoeld voor de verkoop aan consumenten via de fruitautomaat in Ochten, die het hele jaar open is. In de fruitstal, eveneens in Ochten, kunnen de mensen in juni, juli en augustus terecht.


De fruitautomaat is het hele jaar open.
De fruitautomaat is het hele jaar open. © William Hoogteyling

Voor Verwoert staat de kwaliteit van het fruit voorop. 'Daarbij heb ik het niet over het aantal besjes aan een trosje of de lengte van de steel, maar over de smaak en productgezondheid. Schimmel is bijvoorbeeld uit den boze', stelt hij. Om de kwaliteit te waarborgen, zorgen de broers met organische mest voor een rijke bodem, waarin pieren en mollen zich thuis voelen.


Natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen

Ook gebruiken ze zoveel mogelijk natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen, zoals roofmijten en sluipwespen, en zaaien ze klaver en kruiden in om bijen aan te trekken. 'We zijn kritisch op het gebruik van chemische middelen. Maar tegen plagen als Suzuki's fruitvlieg en de bruingemarmerde schildwants hebben we nog geen goede alternatieven.' De kwekerij gebruikt nauwelijks gas en heeft zonnepanelen om de elektriciteit voor de koelcellen op te wekken.

Voor de toekomst zijn de telers aan het experimenteren met nieuwe kersenrassen, zoals de rood-gele bicolour-kers of spekkers. 'Daar gaan een paar jaar overheen, maar dat geeft niet. Ik doe mijn werk graag, maar het is niet mijn leven', zegt Verwoert. 'Op het bedrijf heb ik ook bijen, gewoon omdat ik dat leuk vind.'


Bessenoogst is de drukste periode

Verwoert Fruit is een maatschap van Bart en Wim Verwoert en hun ouders. De echtgenotes van de broers werken mee in het bedrijf, ze hebben drie parttimemedewerkers en een aantal losse krachten voor het sorteren. Tijdens de bessenoogst, de drukste periode, huren ze zo'n dertig scholieren in. De maatschap oogst gemiddeld per hectare ongeveer 50 ton hardfruit en 18 ton zachtfruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer