Boomspecifieke teelthandelingen zorgen voor meer appels

Het boomspecifiek uitvoeren van teelthandelingen kan tot 18 procent meer appelproductie opleveren. Dat blijkt uit proeven die in het kader van de Nationale Proeftuin voor Precisie Landbouw (NPPL) zijn uitgevoerd. Dat gebeurde op een perceel Kanzi bij Sander Verstegen in het Gelderse Opijnen.

Boomspecifieke+teelthandelingen+zorgen+voor+meer+appels
© Vidiphoto

Met name het effect van boomgericht met ATS spuiten blijkt groot. Ook bij een perceel Elstar zorgde boomspecifieke ATS-bespuiting voor een spectaculair verschil van gemiddeld 25 procent meer productie dan het deel dat egale ATS-bespuiting heeft gehad.Ook wortelsnijden en bemesten zijn in de proef op basis van dronebeelden uitgevoerd. Daaruit blijkt wel dat precisiebemesting en precisiewortelsnijden nog niet tot betere cijfers leiden. Dezelfde demoproef is uitgevoerd op twee andere fruitteeltbedrijven met iets meer uniforme percelen. Ook hier leverde het object boomspecifiek dunnen, soms in combinatie met groeiregulatie, 4 tot 12 procent meer productie op.


De proef bevestigde wat al zichtbaar was voor de pluk. Maar zonder cijfers heb je daar veel minder aan, aldus de onderzoekers. Het resultaat laat volgens hen de meerwaarde wel zien. Het fruitteeltbedrijf van NPPL-deelnemer Sander Verstegen is een van de bedrijven waar Aurea Imaging demo's en proeven houdt.

Aurea Imaging is al enkele jaren actief met precisiefruitteelt. Het Utrechtse bedrijf is vooral bezig geweest met het verwerken van dronebeelden tot taakkaarten voor boomspecifiek wortelsnoeien, bloemdunnen, gerichte perenknopkeverbestrijding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer