Fruit Tech Campus bouwt aan de toekomst

Een opleidingscentrum voor fruittelers en medewerkers verrijst in Geldermalsen, in het hart van de Nederlandse fruitteeltsector. Een plek waar onderwijs over teelt, technologie en data in de fruitsector samenkomen.

Fruit+Tech+Campus+bouwt+aan+de+toekomst
© Fruit Tech Campus

Zwart gesteente steekt af tegen het heldergroene decor van het Gelderse landschap. Het is het begin van een hypermodern gebouw dat na de zomer klaar is. Sinds december bouwt de Fruit Tech Campus in Geldermalsen aan een opleidingscentrum voor fruittelers en medewerkers, nadat de campus anderhalf jaar geleden is begonnen met een nieuwe manier van opleiden.

Het fruitteeltonderwijs is aan vernieuwing toe, concludeerden onderwijs, overheid en bedrijfsleven destijds. De enige fruitteeltopleiding in de regio telde nog maar één student, terwijl het bedrijfsleven zat te springen om personeel en innovaties vroegen om andersoortige medewerkers. De samenwerkingspartners besloten gezamenlijk de uitdaging aan te gaan om het onderwijs voor de fruitsector van de toekomst op te pakken.


Innocation Hub

Sindsdien krijgt de Fruit Tech Campus steeds meer vorm. Eerst met de ontwikkeling van nieuwe opleidingen en cursussen. Nu met de bouw van een nieuw opleidingscentrum, de Innocation Hub.

We werken vanuit de vraag van het bedrijfsleven

Lisanne van Haarlem, projectcoördinator bij de Fruit Tech Campus

In korte tijd is het aantal studenten met tientallen toegenomen. De belangstelling groeit nog steeds, niet alleen vanuit telers en hun medewerkers, maar ook hobbyisten, gemeenten en andere instanties tonen belangstelling.'


Collectief aan bedrijven

'Dat komt omdat we opleidingen en cursussen ontwikkelen vanuit de vraag', licht Lisanne van Haarlem, projectcoördinator bij de Fruit Tech Campus, toe. Een collectief aan bedrijven uit de fruitsector in de regio werkt daarvoor nauw samen met de educatiepartners Aeres Hogeschool en Yuverta voor het mbo. 'We brengen onderwijs en bedrijfsleven samen.'


Bij deze onderwijsvernieuwing zijn inzet en kennis van het bedrijfsleven van wezenlijk belang. 'Bedrijven levert de experts en de locaties waar we de lessen verzorgen. Ook bieden ze projecten, stages en afstudeeropdrachten aan. Daarnaast kunnen we gebruikmaken van hun marketingkanalen. Het onderwijs coördineert en begeleidt het bedrijfsleven hierin en zorgt voor de theorieleslokalen op hun instellingen', licht Van Haarlem toe.

Die samenwerking levert volgens de projectcoördinator van de Fruit Tech Campus zowel het bedrijfsleven als het onderwijs veel op. 'De verbinding met het bedrijfsleven betekent een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs, wat zorgt voor meer studentenaantallen. Voor het bedrijfsleven gaat het om een match met een potentieel toekomstige professional, die bij hen kan komen werken. Door dit samen te doen, willen we nieuwe mensen opleiden en aantrekken voor de sector.'


Promotie

De Fruit Tech Sector gaat niet alleen over opleidingen, maar ook over promotie van de sector. 'De provincie vindt het belangrijk dat de Fruit Tech Campus er komt vanwege het economische belang van de fruitteelt in de regio', zegt Van Haarlem. 'Het rivierengebied is het belangrijkste fruitteeltgebied van Nederland. Het opleidingscentrum in Geldermalsen wordt het uithangbord voor de fruitteeltsector.'

Letterlijk, want in het najaar opent de Fruit Tech Campus in Geldermalsen de Innocation Hub, het centrale punt waar educatie en innovatie samenkomen op het gebied van teelt, technologie en data. Een innovatief leer- en werkcentrum waar onderwijs, bedrijfsleven en regio elkaar ontmoeten.


Onderzoek

Het onderwijs gebruikt de Innocation Hub voor praktijklessen en onderzoekend leren. Bedrijven kunnen de faciliteiten aanwenden voor onderzoek, demo's en meetings. Overige belangstellenden kunnen met eigen ogen zien hoe de fruitteeltsector werkt aan de toekomst.


De Fruit Tech Campus geeft les op locatie.
De Fruit Tech Campus geeft les op locatie. © Fruit Tech Campus

In het hoofdgebouw bevindt zich straks een datacentrum met uitzicht op de tuin, waar data van de nieuwste technologieën op het gebied van teelt, bewaren, sorteren en verpakken samenkomen. Links van het hoofdgebouw staat een kas. Dit is het Softfruit Techlab, waarin zachtfruit op de meest innovatieve wijze geteeld gaat worden. Aardbeien worden geplukt met een robot en voorin de kas bevindt zich een vertical farm.


Nieuwste technologieën

Daarnaast zijn er de Campus Tech Labs met de nieuwste technologieën op het gebied van sorteren, rijpen en verpakken, post harvest, robotisering en precisielandbouw.

De buitenruimte wordt ingericht met een assortimentstuin met verschillende fruitrassen. In de boomgaard van de toekomst worden de nieuwste technologische innovaties gedemonstreerd. De Innocation Hub biedt een enorm perspectief voor de sector en de regio, stelt Van Haarlem.


De Fruit Tech Campus in aanbouw.
De Fruit Tech Campus in aanbouw. © Fruit Tech Campus


Collectief aan bedrijven ondersteunt Fruit Tech Campus

Samen met het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid werkt de Fruit Tech Campus aan de vernieuwing van het fruitonderwijs voor de hele keten, van teelt tot en met afzet. Met opleidingen die beter aansluiten op de markt en waarin studenten leren vanuit de praktijk. Met als doel voldoende goed opgeleid en gemotiveerd personeel met kennis van teelt, techniek, big data en robotisering. Het collectief aan bedrijven bestaat uit Royal FruitMasters (een coöperatie van vierhonderd Nederlandse fruittelers), Greefa, Van Kempen Koudetechniek, Abemec, VDU Uitzendbureau, AgruniekRijnvallei Plant, De Groot Fresh Group, Euro Pool System, Vogelaar, Proeftuin Randwijk, Rabobank en Nekovri. Het netwerk breidt zich steeds verder uit. Geïnteresseerden in enige vorm van support, ondersteuning en/of participatie kunnen contact opnemen via de website van de Fruit Tech Campus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer