FruitSecurity introduceert zwart hagelnet met lange levensduur

Het bedrijf FruitSecurity Holland komt met een zwart hagelnet dat een levensduur van 25 jaar zou moeten hebben. Bijkomend voordeel is dat het beschermmateriaal zonnebrand voorkomt en kan worden ingezet om de rijping van fruit enkele dagen te vertragen.

FruitSecurity+introduceert+zwart+hagelnet+met+lange+levensduur
© FruitSecurity Holland

Het hagelnet van het bedrijf dat is gespecialiseerd in oogstbescherming, verschilt niet alleen wat betreft kleur, maar vooral wat betreft chemische samenstelling van de gangbare hagelnetten van kristal. In Nederland is de gemiddelde uv-bestendigheid van toegepaste hagelnetten 80 kilo-Langley. Deze eenheid geeft aan hoeveel uv-stralingsenergie er valt op een vierkante centimeter per jaar.

Koolstof als uv-stabilisator vertraagt het verouderingsproces van hagelnetten tot 1.400 kilo-Langley. De meeste gangbare kristalhagelnetten hebben een levensduur van tien jaar. Volgens Fruit Security zorgt de nieuwe chemische samenstelling met koolstof voor een levensduur tot 25 jaar. Het bedrijf stelt dat fruittelers daarmee 20.000 tot 25.000 euro per hectare kunnen besparen.


Zonnebrand voorkomen

Gebruik van het zwarte hagelnet is voor Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk nieuw. In Oostenrijk en Italië worden zwarte hagelnetten al langer toegepast. Ze zijn iets minder lichtdoorlatend en kunnen daardoor zonnebrand bij vooral appels, peren en abrikozen voorkomen.

Ook weet FruitSecurity Holland dat fruit onder een zwart net uniformer kleurt. Daardoor ontstaat een homogenere fruitkwaliteit. Daarnaast heeft het bedrijf de ervaring dat de rijping van fruit met vier dagen kan worden verlengd. Fruittelers zouden daardoor zwarte hagelnetten kunnen inzetten om de oogst iets uit te stellen en de inzet van oogstpersoneel op verschillende plekken meer te spreiden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer