Productiekosten Brits hardfruit sterk gestegen

In Engeland hebben appel- en perentelers in zes jaar tijd een sterke stijging gezien van hun productiekosten. Vooral lonen, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen zijn duurder geworden, blijkt uit een rapport van accountantskantoor Andersons.

Productiekosten+Brits+hardfruit+sterk+gestegen
© Twan Wiermans

Voor de fruittelers zijn de loonuitgaven ongeveer 35 tot 40 procent van alle productiekosten. Het wettelijk loon is tussen 2016 en 2021 met 37 procent gestegen. Voor de meeste bedrijven was de stijging nog hoger, tussen de 40 en 50 procent. Dit kwam door problemen met de beschikbaarheid en kwaliteit van arbeid door de koersval van de Britse pond en de invloed van de brexit.

Door het coronavirus zijn er in 2020 en 2021 nog eens extra kosten bijgekomen. Ook staat in het accountantsrapport, bij een voorbeeldberekening van het appelras Gala, dat de combinatie van arbeidsinflatie en coronakosten de afgelopen twee jaar bijna 8 cent hebben toegevoegd aan de productiekosten van een sixpack appels.

Verder stelt Andersons in het rapport dat de oplopende kostprijs impact heeft op de economie en de financiële levensvatbaarheid van de appel- en perenproductie in Engeland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer