Nieuw natuurbeheerplan nodig voor Engbertsdijksvenen

Provincie Overijssel moet met een betere onderbouwing komen voor het natuurbeheerplan voor het Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen. Hydrologen gaan zich er opnieuw over buigen.

Nieuw+natuurbeheerplan+nodig+voor+Engbertsdijksvenen
© Joost de la Court

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Groningen. De zaak was aangespannen door twee grondeigenaren uit Bruinehaar, onder wie akkerbouwer en veehouder Henk Ormel. Net zoals de andere 25 grondgebruikers rondom Engbertsdijksvenen draineert hij al decennialang zijn percelen die grenzen aan het Natura 2000-gebied. In het nieuwe natuurplan van de provincie zou dat niet meer mogen binnen een afstand van 1.000 meter.

Beide grondeigenaren zijn het daar niet mee eens en stapten naar de rechter omdat ze vinden dat het beheerplan van de provincie onvoldoende wetenschappelijk is onderbouwd. 'De provincie paste het model van Mazure toe, een hydrologische formule en berekening om de effectafstand voor drainage te bepalen', zegt Ormel. 'Maar het model is niet geschikt voor de ondergrond onder Engbertsdijksvenen.' De rechtbank is het daar dus mee eens en noemt in haar uitspraak de onderbouwing te onnauwkeurig voor Engbertsdijksvenen.


Overijssel heeft ook voor andere Natura 2000-gebieden dezelfde hydrologische formule en berekening toegepast voor de drainageafstand. Maar de recente uitspraak van de Groningse rechtbank heeft geen gevolgen voor de beheerplannen van deze gebieden.


Onherroepelijk

Een woordvoerder van de provincie wijst er namelijk op dat vrijwel alle Natura 2000-beheerplannen al zijn vastgesteld en dus onherroepelijk zijn. 'Bovendien is geen Natura 2000-gebied hetzelfde en is het dus de vraag of de juridische conclusie voor wat betreft Engbertsdijksvenen ook opgaat voor andere Natura 2000-gebieden.'

De provincie verwacht zeker dit jaar nog nodig te hebben om verder te werken aan het onderzoek voor Engbertsdijksvenen, voordat nieuwe effectafstanden kunnen worden berekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer