'Eerlijke prijs helpt, vleestaks niet'

Ingrijpen van de overheid is niet nodig om de vleessector tot meer duurzaamheid te bewegen. En een belasting op vlees werkt alleen maar verstorend.

%27Eerlijke+prijs+helpt%2C+vleestaks+niet%27
© Twan Wiermans

Een vleestaks zou volgens sommige mensen een effectief middel kunnen zijn om de reële kosten van vleesproducten in rekening te brengen bij de consument. De politieke steun daarvoor groeit.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is geen tegenstander van een hogere vleesprijs, maar deze zou niet tot stand zou moeten komen door een belasting. Niet de overheid, maar de markt moet bepalen wat voeding kost.


Rol voor retail

Als de consument behoefte heeft aan vlees met het Beter Leven-keurmerk of biologische producten, is het aan de industrie om in die behoefte te voorzien. Dat gebeurt volop en daar is geen overheidsingrijpen voor nodig. Hier ligt ook een rol voor de Nederlandse retail.

Een meeropbrengst van vleesprijzen moet terugvloeien naar de keten en bijdragen aan het compenseren van de extra kosten die de sector voor duurzaamheid maakt

Jos Goebbels, voorzitter COV

Een meeropbrengst van vleesprijzen moet terugvloeien naar de keten en bijdragen aan het compenseren van de extra kosten die de sector voor duurzaamheid maakt. Die keten investeert immers in verduurzaming van de productie.

Daarbij worden goede resultaten geboekt in het beperken van de uitstoot van CO2 en methaan, het verbeteren van dierenwelzijn (denk aan het niet meer castreren van biggen, transport en hitteprotocollen), verruiming van het biologisch assortiment en het groeiend aandeel van plantaardige alternatieven (vleesvervangers).


Verduurzaming

Meerdere initiatieven zijn in gang gezet richting verdere verduurzaming van de sector. Het gaat om onder andere stappen vanuit de Coalitie Vitale Varkenshouderij en Stichting Brancheorganisatie Kalversector, maar ook in het kader van het Klimaatakkoord en de boer-tot-bordstrategie van de Europese Commissie.

De vleessector weet dat hij nog meer moet doen. Net als andere voedingsmiddelensectoren, de luchtvaart en de automobielindustrie: bedrijfstakken die maatschappelijke kosten veroorzaken. Alleen de vleessector een heffing opleggen, zou 'meten met twee maten' zijn.


Reële vleesbeprijzing

In haar brief aan de Tweede Kamer van 28 september zegt landbouwminister Carola Schouten dat zij het idee van reële vleesbeprijzing samen met andere partijen wil onderzoeken. De COV is daartoe bereid. Veel zaken moeten worden getoetst op haalbaarheid, wenselijkheid en effectiviteit en daarom is onderzoek, zoals voorgesteld door Schouten, noodzakelijk.

De True Animal Protein Price Coalition (Tapp-coalitie) wil de consumptie en productie van eiwitten duurzamer maken door het invoeren van een eerlijke prijs inclusief milieukosten. Directeur Jeroom Remmers van de Tapp-coalitie stelt dat bij een heffing 'te veel geld binnen zou komen' voor alleen de vleessector.


Ordinaire melkkoe

Als de voorgestelde vleestaks meer geld binnenbrengt dan nodig is voor verdere verduurzaming van de sector, dan zou de taks niets anders zijn dan een ordinaire melkkoe met geen ander doel dan vlees zo duur te maken dat alleen een kleine groep dit basisvoedingsmiddel nog kan betalen. Laat Remmers daarover dan ook duidelijk zijn.


De COV gaat niet mee met een astronomische verhoging (tot 80 procent) van de vleesprijs zoals de Tapp-coalitie die voorstelt, maar hooguit een realistische die door de markt wordt gereguleerd. Consument én keten moeten ermee uit de voeten kunnen en we dienen zo een maximaal duurzaamheidsrendement in de keten te realiseren.


Jos Goebbels
voorzitter COV

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer