CoViVa-directeur: 'Nationale mestcoöperatie van de baan'

Een nationale mestcoöperatie heeft geen meerwaarde en is daarmee van de baan. Die conclusie trekt programmadirecteur Alfred van Lenthe van Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa). Samen met AgriNL en het ministerie van LNV maakte CoViVa een analyse van de mestmarkt.

CoViVa%2Ddirecteur%3A+%27Nationale+mestco%C3%B6peratie+van+de+baan%27
© Koos Groenewold

Ambitie twee in het programma 'Vitale Varkenshouderij' van CoViVa zet in op een centrale positie in de circulaire economie. Mestverwerken en verwaarden om de bodemvruchtbaarheid van landbouwgronden te verbeteren, maakt daar deel van uit. Een van de onderdelen van die ambitie was om een nationale mestcoöperatie op te richten. Dit landelijk dekkende initiatief zou de aanvoer van mest naar mestverwerking centraal regisseren.

'Initiatieven vanuit de veehouders in regionale mestcoöperaties sluiten veel beter aan bij die circulaire ambitie', weet Van Lenthe. 'Wel is het wachten op duidelijkheid vanuit de overheid over hoe het toekomstige mestbeleid eruit gaat zien. Dat meer mestwerkingscapaciteit in Nederland nodig is, staat buiten kijf.'


Regionaal initiatief VLDM

De vereniging leveranciers van duurzame mineralen (VLDM) is volgens Van Lenthe een goed voorbeeld van zo'n regionaal initiatief. Daarin worden belangen van varkenshouders collectief behartigd. Samen leveren ze mineralen aan verwerkers die er onder meer kunstmestvervangers van maken. De bemiddelende en organiserende rol verricht VLDM voor veehouders in de regio Oost-Brabant en Noord-Limburg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer