COV: 'Slachttaks remt verduurzaming veehouderij'

Het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om een slachttaks in te stellen, remt de verduurzaming van de Nederlandse Veehouderij. Dat vindt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV). De koepel van vleesverwerkende bedrijven noemt het voorstel niet realistisch, ongewenst en contraproductief.

COV%3A+%27Slachttaks+remt+verduurzaming+veehouderij%27
© Nestborn

COV noemt het wetsvoorstel het zoveelste initiatief dat leidt tot een extra belasting voor Nederlandse veehouders. Vindt het voorstel doorgang, dan wordt jaarlijks een bedrag van ruim 1 miljard euro aan veehouders onttrokken. Geld dat hard nodig is om samen met de keten verder te verduurzamen, schrijft COV.


Die verduurzaming gebeurt volgens COV al volop. Alle ketenpartners overleggen al geruime tijd over de vraag hoe er met elkaar voor te zorgen dat voor alle huidige en toekomstige verduurzamingsinitiatieven een reële prijs aan de keten wordt vergoed.


Succesvolle initiatieven

Op het terrein van het verduurzamen van de keten lopen vele succesvolle initiatieven. Die komen onder andere vanuit de Coalitie Vitale Varkenshouderij en de stichting Brancheorganisatie Kalversector, het klimaatakkoord en de boer-tot-bordstrategie van de Europese Commissie. COV noemt de initiatieven 'ingrijpend en kostbaar', maar leveren volgens de organisatie een wezenlijke bijdrage aan verduurzaming van de keten.


COV constateert ook dat de door de PvdD voorgestelde belastingtarieven voor sommige dieren even hoog zijn als - of zelfs hoger- dan de opbrengstprijs. Alleen al om die reden noemt de organisatie het plan niet realistisch. COV vreest dat Nederlands vlees uit de markt wordt geprijsd met het risico dat er buitenlands vlees, dat minder duurzaam is geproduceerd, voor in de plaats komt.

Lege schappen

Daarnaast wijst de koepel van vleesverwerkende bedrijven op het belang dat in Nederland de voedselzekerheid, zowel kwalitatief als kwantitatief, geborgd blijft. COV: 'Als we daarvoor afhankelijk worden van het buitenland, is er een reële dreiging van lege vleesschappen bij crises, zoals covid-19.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer