Biologische geitenhouder: 'We zijn uithangbord van sector'

De Mèkkerstee won met zijn geitengatenkaas Mèkkertaler de prijs voor het beste biologische product van 2022. Een waardevolle toevoeging aan het succesverhaal van de biologische geiten- en zorgboerderij in Ouddorp.

Biologische+geitenhouder%3A+%27We+zijn+uithangbord+van+sector%27
© Marjolein van Woerkom

De winkeldames vullen de producten in de boerderijwinkel aan. De zorgmedewerkers helpen met de pasgeboren lammetjes. Het is een drukke periode bij biologische geiten- en zorgboerderij De Mèkkerstee in het Zuid-Hollandse Ouddorp. De lammertijd is in volle gang.

Eigenaar Piet den Hertog stond deze morgen zelf in de melkput zijn 650 geiten te melken. De jaarlingen gaan voor het eerst de melkput in en dat gaat niet allemaal vanzelf. In de kaasruimte rusten tientallen kazen onder de kaaspers en vullen medewerkers flessen chocoladevla.


Focus op samenleving

Ondertussen druppelen de bezoekers binnen nu de coronamaatregelen weer zijn versoepeld. Een moeder loopt met haar dochter in de stal. In het restaurant drinkt een ouder echtpaar een kopje koffie en eet een ijsje gemaakt van geitenmelk. Het is een bruisende mengelmoes van werkzaamheden en mensen. 'Vanaf dag één ligt de focus op de samenleving', zegt Den Hertog, als hij even pauze neemt. 'Dat vind ik belangrijk.'

Door dingen bespreekbaar te maken, breng je processen op gang

Piet den Hertog, biologisch geitenhouder in Ouddorp

Dat uit zich in alle aspecten op en buiten het erf. Het begint al met de biologische geitenhouderij en kaasmakerij. 'Toen ik twintig jaar geleden begon, stond dat nog in de kinderschoenen.' Den Hertog kwam niet uit een boerenfamilie, had nooit kaas gemaakt, maar hij had 'een idee in zijn koppie' dat er niet meer uit ging, zoals hij zelf zegt. Geiten leken hem leuk: behapbaar en aaibaar.


4 miljoen kilo melk verkazen

Biologisch was zeker toen bijzonder. Zijn vader was ook ondernemer, had altijd ijs gemaakt (het bekende Hertog IJs), dus dat Den Hertog zijn melk ging verzuivelen, was geen vreemde stap. 'Ik wil door onze producten mensen bekendmaken met de sector. Proeven doet verkopen.' De ondernemer verkaast 4 miljoen kilo melk, ook voor derden.

De geitenhouder wil een voorbeeldbedrijf naar het publiek zijn. De realiteit van de sector uitstralen, zoals hij het noemt. 'Ik wil een uithangbord zijn van de biologische geitensector. Consumenten weten er te weinig van af of hebben selectieve kennis. Ik wil laten zien dat geitenzuivel lekker en gezond is.' Transparantie is daarbij een belangrijke factor. 'Mensen kunnen hier van A tot Z zien hoe het werkt.'


Klimaat en milieu

Maar ook rentmeesterschap. 'We proberen vooraan te staan als het gaat om klimaat en milieu. Er liggen 950 zonnepanelen op het dak en we werken samen met een biologische akkerbouwer in de buurt om een kringloop te realiseren.'

De zorgboerderij is een andere vorm van verbinding met de maatschappij. 'Mijn ouders hadden regelmatig probleemgevallen in huis. Zorgen voor de ander is er met de paplepel ingegoten', zegt de ondernemer. 'Dus toen ik twintig jaar geleden begon, wilde ik ook dagbesteding op het bedrijf', zegt de ondernemer.


Dankbaar werk

'Het is intensief, maar dankbaar werk. Het is zo mooi als deze mensen op hun niveau een bijdrage kunnen leveren. Dat ze ertoe doen. Dat geeft hun eigenwaarde. Onze werkzaamheden op het bedrijf passen daar perfect bij. Ze kunnen beginnen in een hoekje van de stal, maar als ze willen, groeien ze door en krijgen ze meer verantwoording. Een van de jongens maakt nu zelfstandig kokosmakronen in onze eigen bakkerij. Dat is toch mooi?'

Dat deze formule werkt, blijkt wel uit de cijfers. Elk jaar krijgt De Mèkkerstee 100.000 tot 125.000 bezoekers op het erf. Tijdens de lammertijd ontvangt het bedrijf duizend bezoekers per dag.


De Mèkkerstee melkt 650 geiten.
De Mèkkerstee melkt 650 geiten. © Marjolein van Woerkom

In februari verkoopt De Mèkkerstee net zoveel ijs als in de augustus. 'We zitten hier op een A-locatie. Ouddorp heeft zo'n vijfduizend inwoners, maar ieder jaar komen er zestigduizend toeristen naar ons dorp. Ondanks corona zijn we afgelopen jaar in de plus geëindigd. Dat is een reden tot dankbaarheid', vindt Den Hertog.


Nieuwe zuivellijn

'Als ondernemer ben ik altijd blijven bouwen aan mijn bedrijf. Ik heb nooit gedacht: ik ben er. Je moet doorontwikkelen, je moet de kwaliteit bewaken, anders raak je achterop.' Zo is er onlangs een nieuwe zuivellijn ontwikkeld voor vla en yoghurt, is er een nieuwe zuivelruimte in aanbouw en wordt de boerderijwinkel in oppervlakte verdubbeld. Maar het succes betekent niet dat het allemaal komt aanwaaien. 'Het is een kwestie van aanpakken en doen, maar zeker in het begin heb ik enorm moeten knokken. Je moet een naam opbouwen en dat kost tijd.'


De nieuwe zuivellijn voor vla en yoghurt.
De nieuwe zuivellijn voor vla en yoghurt. © Marjolein van Woerkom

De volgende generatie staat al klaar. De ondernemer en zijn vrouw hebben vijf kinderen en alle vijf lijken in het bedrijf te willen. Ze hebben onlangs een eigen toekomstvisie opgesteld. 'Ook daarin zoeken we naar openheid en transparantie. Door dingen bespreekbaar te maken, breng je processen op gang. Dat is goed. Dat is mooi', vindt Den Hertog. Het uithangbord wil hij in ieder geval altijd blijven zijn. 'De samenleving is waar het om draait.'


Beste biologische product 2022

De Mèkkerstee in Ouddorp bracht in 2021 de Mèkkertaler op de markt. De biologische geitenkaas werd gekroond tot beste biologische product van 2022. De jury roemde de kaas niet alleen om zijn smaak en de kaasmakers niet alleen om hun doorzettingsvermogen, maar ook om het verhaal dat erachter zit. Alle principes van de biologische sector komen terug in dit product: zorg, eerlijkheid en het sociale aspect.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer