VVD: vaccinatie pluimvee aan maatschappij verplicht

Als het aan de VVD in de Tweede Kamer ligt, begint Nederland zo snel mogelijk met het vaccineren van pluimvee tegen vogelgriep. Dat moet samen met andere Europese landen gebeuren, zegt Tweede Kamerlid Thom van Campen.

VVD%3A+vaccinatie+pluimvee+aan+maatschappij+verplicht
© Niek Stam

'Ik ben groot voorstander van vaccinatie', zegt hij. 'Dat zijn we aan de maatschappij verplicht. Bij een incidentele besmetting is ruiming te veroorloven. Maar nu de vogelgriep een structureel probleem begint te worden, zal het draagvlak daarvoor afnemen. Het wordt dan een maatregel die buitenproportioneel is. Die ruimingen hebben bovendien telkens ook grote impact op boerenfamilies.'


Donderdag was er een hoorzitting in de Tweede Kamer met deskundigen op het gebied van diergeneeskunde en humane gezondheid. Ook de experts zijn het erover eens dat vaccinatie een goed middel is, maar over het moment van invoeren is nog onduidelijkheid. Zo is er de vrees dat vaccinaties wel ziekte en sterfte tegengaan, maar in mindere mate de verspreiding van het virus. Daardoor kan de verspreiding van het vogelgriepvirus 'onder de radar' verdwijnen.


Ontwikkeling vaccins

'Het is aan de overheid om dat vlot te trekken. Hoe dat bij de farmacie zit, weet ik niet', stelt Van Campen. 'Maar als de beschikbaarheid een probleem is of de mogelijkheid om nieuwe vaccins te ontwikkelen, dan moet de overheid een stap naar voren doen. Dat heeft de overheid ook gedaan bij covid-19. Dan zie je dat het er snel kan zijn. Wat mij betreft moeten we zo snel mogelijk beginnen. Dat moet niet afhankelijk zijn van of het werkingspercentage 100 procent is of misschien toch 70 of 75 procent.'

Het Tweede Kamerlid van de VVD is voorzichtig positief over vaccinatie van pluimvee. 'Het feit dat de minister nu met tien landen in de Europese Unie de problematiek rondom vogelgriep geagendeerd heeft, is een goed signaal. Als tien landen ook achter vaccinatie gaan staan, zal dit een belangrijk signaal zijn richting de ontwikkelaars van vaccins. Dan hoop ik ook dat de afzet van producten van gevaccineerd pluimvee goed geregeld wordt, want daar moet het niet op vastlopen.'

Op donderdag 24 februari vergadert de Tweede Kamer over dierziekten en zoönosen en zal ook dit onderwerp besproken worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer