Sterk pleidooi voor vaccinatie tegen vogelgriep

Deskundigen op het gebied van zowel humane gezondheid als diergezondheid pleiten voor vaccinatie van pluimvee. Over wanneer daarmee moet worden begonnen, verschillen de inzichten. Dat bleek donderdag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over zoönosen en de huidige situatie rond het vogelgriepvirus.

Sterk+pleidooi+voor+vaccinatie+tegen+vogelgriep
© Pixabay

Volgens hoogleraar diergeneeskunde Arjan Stegeman van Universiteit Utrecht is van de huidige pluimveevaccins tegen vogelgriep onvoldoende duidelijk of ze naast het voorkomen van ziekte en sterfte ook de verspreiding van het virus tegengaan. Het risico daarvan is dat ziekte onder de radar blijft, maar zich wel verspreidt.

Dat risico kan volgens Stegeman niet worden genomen bij een virus dat mogelijk zoönotisch wordt. Er zijn de laatste jaren wel nieuwe vaccins ontwikkeld die op dit gebied meer potentie hebben. 'Dit zijn zaken die snel moeten worden getest. We moeten uit de situatie waarbij farmaceuten zeggen: waarom zouden we nieuwe vaccins ontwikkelen, we weten niet of de markt er is.' Maar de overheid wijst volgens Stegeman naar de farmaceuten. 'Dat is een situatie waar we uit moeten komen.'


Volgens viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC is er geen reden om te wachten met vaccinatie. Hij vergelijkt het met vaccinatie van mensen tegen covid-19. 'Daarmee wacht je ook niet tot je het perfecte vaccin hebt dat steriele immuniteit geeft. Je gebruikt een vaccin ook als het een bepaalde mate van bescherming geeft en de uitscheiding van het virus kan verlagen.'

Kuiken zegt dat er al een vaccin voor kippen en kalkoenen is dat dit kan en commercieel beschikbaar is. 'Deze is al voor 2 miljard dieren gebruikt in andere delen van de wereld. Niet in Europa. Dit middel geeft sterke bescherming.'


Niet blijven ruimen

Bijzonder hoogleraar moleculaire virologie Ron Fouchier van Erasmus MC heeft voor 'beide scholen' wel begrip. 'De realiteit is dat we de komende jaren niet meer wegkomen met het blijven ruimen van dieren. Maar als we ze niet vaccineren, zullen we ze moeten blijven ruimen. We moeten op korte termijn voor die vaccinoptie kiezen. Daarbij is het nodig een goed monitoringsprogramma op te zetten om te zien of er toch geen stille circulatie blijft plaatsvinden.'

De verschillende deskundigen vragen ook aandacht voor de potentiële rol van varkens bij de overdracht van het virus. Er bestaat volgens onder andere Fouchier een reëel risico dat het vogelgriepvirus in de varkenspopulatie terechtkomt. Daar wordt volgens hem niet goed op gemonitord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer