Vogelgriep op legbedrijf in Putten

Op een bedrijf met circa 77.000 leghennen in Putten is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de hennen gedood en afgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+op+legbedrijf+in+Putten
© Twan Wiermans

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen twee andere pluimveebedrijven. Deze hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. De bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren.

In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen zeven andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen vijftig bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.Tekst gaat verder onder kaart.

Het blijft erg belangrijk om alle hygiënemaatregelen strikt in acht te nemen. Dat geldt ook voor de noodzakelijke bezoekers. Voor dierenartsen en vangploegen gelden de hygiëneprotocollen van de NVWA.


Hoorzitting in Tweede Kamer

Donderdagavond is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de vogelgriep, waar diverse deskundigen vanuit de diergezondheid en humane gezondheid naar hun inzichten zal worden gevraagd.

Daarnaast heeft landbouwminister Henk Staghouwer de commissie van deskundigen om advies gevraagd over de huidige vogelgriepsituatie met veel uitbraken kort na elkaar. Ook komt er mogelijk nog inzicht in de insleeproutes van de vogelgriep op de bedrijven die door de virusziekte zijn getroffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer