Staghouwer zet afwaardering eieren op EU-agenda

Landbouwminister Henk Staghouwer heeft het afwaarderen van vrije-uitloopeieren door de vogelgriepproblematiek op de agenda laten zetten voor de komende Landbouw- en Visserijraad. Hij wordt hierin gesteund door tien andere Europese collega's.

Staghouwer+zet+afwaardering+eieren+op+EU%2Dagenda
© Twan Wiermans

Dat heeft Staghouwer woensdag aan de Tweede Kamer laten weten in een debat voorafgaand aan de vergadering van landbouw- en visserijministers die op 21 februari plaatsvindt.

'Ik heb de afwaardering helaas niet kunnen voorkomen', vertelde de minister. 'Ik wil in gesprek met de Europese Commissie om een oplossing te vinden voor nu en voor de langere termijn. Want het is duidelijk dat het geen incident is, maar dat de kans reëel is dat de vogelgriep langere tijd aanwezig is. Er moet zeker een oplossing komen voor dit probleem.'


Staghouwer trekt samen op met Frankrijk als het gaat om vaccinatie van pluimvee tegen de vogelgriep. 'We gaan kijken naar mogelijkheden van vaccinatie. Het uit de markt halen van dieren vanwege vogelgriep is een slechte situatie. Het is slecht voor de dieren en voor ondernemers. Telkens als er wordt geruimd op een bedrijf probeer ik in contact te treden met de eigenaren. Die gesprekken brengen emoties met zich mee. Ruiming heeft enorme gevolgen voor bedrijven, daar zitten ondernemers niet op te wachten.'


Vaccinatie

Frankrijk heeft volgens Staghouwer ook 'stevige ambities' voor vaccinatie van pluimvee. Hij kijkt met zijn Franse ambtgenoot hoe gezamenlijk proeven kunnen worden gedaan met een vaccin.


Vrije-uitloopeieren moeten vanaf woensdag worden verkocht als scharreleieren. Dat komt doordat kippen al sinds 26 oktober binnen moeten blijven door de ophokplicht die is ingesteld vanwege de vogelgriep. Om aan het predicaat vrije uitloop te voldoen, moeten kippen binnen zestien weken weer naar buiten en die limiet is nu bereikt. Dat betekent dat pluimveehouders in veel gevallen minder geld krijgen voor hun eieren.

Volgens LTO/NOP is de toekomst van het vrije-uitloopei in het geding. 'En dat terwijl de sector hiermee juist inspeelt op de maatschappelijke wens om kippen naar buiten te laten', zegt voorzitter Kees de Jong van LTO/NOP hierover. 'De Europese regelgeving over vogelgriep zet ons klem, daarom is dit jaar een uitzondering op de zestienwekentermijn noodzakelijk. Op de langere termijn is vaccinatie, veilig en betaalbaar, een oplossing.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer