HAS-student Thijs Brooijmans wint eerste Adri den Dekker-prijs

De 21-jarige Thijs Brooijmans is de eerste winnaar van de Adri den Dekker-prijs. Brooijmans is bachelorstudent aan de HAS Hogeschool in Den Bosch en won met zijn essay 'Strokenteelt is de toekomst; in tegenstelling tot de huidige monocultuur, een weerbaar teeltsysteem.'

HAS%2Dstudent+Thijs+Brooijmans+wint+eerste+Adri+den+Dekker%2Dprijs
© HAK

De stimuleringsprijs riep groentefabrikant HAK vorig jaar in het leven samen met HAS Hogeschool in het Brabantse Den Bosch en het Limburgse Venlo. Brooijmans, derde generatie van een akkerbouwfamilie in het Brabantse Steenbergen, ontving een studiecheque van 2.000 euro.

De Adri den Dekker-prijs beloont de student met het beste idee om de landbouw in Nederland duurzamer en toekomstbestendiger te maken. De jury bestond uit voormalig HAK-directeur inkoop, landbouw en duurzaamheid Adri den Dekker, Lector Future Foodsystems Frederike Praasterink van de HAS en Bionext-directeur Michaël Wilde.


Terechte winnaar

'Brooijmans heeft terecht gewonnen, niet alleen omdat hij aangeeft wat volgens hem moet veranderen in de landbouw, maar ook omdat hij zijn dilemma's deelt, komt met praktische oplossingen en de hele keten betrekt', aldus de jury. In totaal namen twintig derdejaarsstudenten van het bachelorprogramma 'Innovating Agrifood Production Systems' deel aan de competitie.


De jury was onder de indruk van het niveau van de essays. 'Heel inspirerend om de betrokkenheid en passie van de studenten te zien. De essays waren goed onderbouwd en realistisch met als belangrijke gemene deler dat 'business as usual' geen optie meer is voor het landbouw- en voedselsysteem.'

Brooijmans ziet in strokenteelt een kans voor de toekomst. 'Ik ben ervan overtuigd dat we, onder meer door de steeds strenger wordende regels van de Europese Unie, naar een teelt toe moeten die weerbaarder is en waarvan biodiversiteit een belangrijk onderdeel is. De knelpunten die strokenteelt nu nog kent, kunnen denk ik goed worden aangepakt', stelt hij.


Combinaties

'Ik denk verder aan strokenteelt in combinatie met een rijpadensysteem, niet-kerende grondbewerking en een bouwplan dat uitgaat van gewascombinaties, waarbij elke strook zijn eigen oogstperiode kent', vervolgt de student. 'Deze producten zijn wat duurder voor consumenten, maar gegarandeerd gezonder en beter voor het milieu.'

Er worden al diverse proeven met strokenteelt uitgevoerd in Nederland, waaronder door Wageningen University & Research en diverse telers. HAS en HAK zijn enthousiast over de uitkomsten van de prijs. 'De essays laten zien dat studenten inzien dat het anders moet. Het opent hun ogen en het helpt ze om stappen te zetten in de goede richting en dat is mooi.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer