Bruine bonen HAK zijn PlanetProof

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK brengt dit jaar de eerste bruine bonen onder het keurmerk On the Way to PlanetProof op de markt.

Bruine+bonen+HAK+zijn+PlanetProof
© HAK

Daarmee ligt de fabrikant in Giessen op schema om in 2021 al haar Nederlandse groenten en peulvruchten op duurzaamheid gecertificeerd te krijgen. HAK ging in 2019 voor het eerst in zee met PlanetProof.

Volgens een woordvoerder van de conservenfabrikant leveren 150 Nederlandse telers peulvruchten en groenten onder PlanetProof aan HAK. Het gaat om zomergroenten zoals doperwten, wortelen, velderwtjes, spinazie, sperziebonen, boerenkool, wintergroenten zoals rode kool, rode bieten, spruiten, en peulvruchten zoals bruine bonen en kapucijners. Over de grootte van het areaal doet het bedrijf geen uitspraken.


Overstap op verzoek

Eén van de telers van bruine bonen voor HAK is Anne Douwe van der Zee, akkerbouwer in het Zeeuwse Zaamslag. Hij heeft al ervaring met PlanetProof bij de teelt van uien, wortelen en aardappelen. Op verzoek van HAK heeft de akkerbouwer eerder dit jaar besloten ook in de bonenteelt de overstap te maken.

Volgens Van der Zee speelde bij het besluit om de duurzame teelt uit te breiden met bruine bonen ook mee dat HAK telers financieel compenseert voor de extra inspanningen die ze moeten leveren om te voldoen aan de 36 bovenwettelijke eisen en hiermee samenhangende administratie die PlanetProof met zich meebrengt. 'Maar ook het feit dat je weet dat jouw bonen straks als A-merk in de supermarkt staan, doet een duit in het zakje. Het gaat om eerlijke beloning en een stukje trots en waardering', zegt Van der Zee.


Compensatie

HAK betaalt de telers die volgens de eisen van PlanetProof produceren, afhankelijk van het type gewas, tussen de 7 en 30 procent meer. Dit geldt als compensatie voor de extra kosten die zij hebben door onder andere de audits van onafhankelijke instanties. De fabrikant betrekt de groenten en peulvruchten binnen een straal van 125 kilometer van Giessen. 'Dit komt overeen met 85 procent van het assortiment', zegt de woordvoerder.

Het is ook de bedoeling dat buitenlandse producenten, bijvoorbeeld telers van rode kool net over de grens in Duitsland, onder dezelfde voorwaarden gaan telen. HAK benadrukt dat een goede samenwerking tussen akkerbouwers, in- en verkoopcoöperaties en de fabrikant essentieel is voor de uitrol van PlanetProof. Het delen van kennis en het uitwisselen van ervaringen is belangrijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer