Budgetcontroller: onvoldoende grip op misbruik EU-subsidies

De Europese Unie kan nog steeds niet voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van EU-landbouwsubsidies. Sommige landen weigeren inzage te geven in hun administratie en ook zitten er hiaten in de boekhoudsystemen in Brussel. Dat meldt de budgetcontrolecommissie van het Europees Parlement.

Budgetcontroller%3A+onvoldoende+grip+op+misbruik+EU%2Dsubsidies
© Twan Wiermans

Deze commissie van het Europarlement hekelt de groei van 'oligarchische structuren' in sommige EU-landen, 'op een ongekende schaal'. Europarlementariërs zijn vooral bezorgd dat de EU de facto slechts 'zeer beperkt' de toewijzing van subsidies uit Brussel kan controleren.


Dat is voornamelijk te wijten aan een gebrek aan samenwerking tussen nationale autoriteiten en inconsistente rapportage. Zo zijn er momenteel 292 rapportagesystemen voor de EU-landbouw- en cohesiefondsen. Dat grote aantal maakt het moeilijk om een overzicht te krijgen van de ontvangers en het bedrag aan EU-middelen dat is uitbetaald.


Zakelijke vriendjes

De ongelijke betaling van EU-landbouwfondsen in Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Slowakije en Roemenië wordt ook als 'zeer problematisch' omschreven. Als concreet voorbeeld wordt de Hongaarse premier Viktor Orbán genoemd. Hij wordt beschuldigd van het verdelen van landbouwsubsidies aan zijn 'inner circle': de politieke en zakelijke vriendjes.

De Agri-landbouwcommissie van het Europarlement reageert instemmend op het voorstel van de budgetcontrole-collega's om jaarlijks per EU-land de vijftig grootste ontvangers van GLB-subsidies te inventariseren. En de EU-landen zouden veel meer strafzaken kunnen beginnen tegen notoire misbruikers, vinden de EU-politici.

Ook wordt de EU-boekhouders geadviseerd bij te houden wie de 'eindgebruikers' van subsidies zijn. Daarmee kan inzichtelijk worden gemaakt of subsidies terechtkomen bij grondeigenaren of corporatiebesturen of op het boerenerf. Op dat punt valt er volgens het commentaar van de landbouwcommissie nog heel wat te verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer