EP behandelt voorstel beheer wolvenpopulatie

De landbouwcommissie in het Europees Parlement behandelt maandag een resolutie die EU-lidstaten meer mogelijkheden biedt om de wolvenpopulatie te beheren.

EP+behandelt+voorstel+beheer+wolvenpopulatie
© VidiPhoto

Wolven genieten nu de hoogste EU-bescherming, zonder dat duidelijk geregeld is bij welke populatie die bescherming vermindert. De opmars van het roofdier is een succesje voor het Europese natuurbeleid maar zorgt bij veehouders voor schrijnende situaties. De landbouwcommissie stelt daarom de beschermde status van het roofdier ter discussie.


De ontwerpresolutie van de Duitse landbouwcommissievoorzitter Norbert Lins (EVP) moet lidstaten meer mogelijkheden bieden bij het beheersen van de groeiende wolvenpopulatie. Een van de voorstellen is het toestaan van afschot van probleemdieren die zich voeden met dieren uit de veehouderij.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik droeg bij aan de resolutie van haar fractiegenoot Lins. ‘De wolf is in veel regio’s niet langer bedreigd in zijn voortbestaan. Sterker nog, sommige wolvenpopulaties in Europa veroorzaken grensoverschrijdende problemen op het gebied van weidegang van landbouwhuisdieren en zelfs natuurbeheer door graasdieren. De wolvenpopulatie bedreigt zelf andere beschermde habitats, planten en dieren.’


Ontheffing afschot

In het Duitse Nedersaksen zijn sinds 2008 - met ontheffing - acht wolven afgeschoten omdat ze een gevaar opleverde voor vee. Volgens Schreijer-Pierik nemen andere lidstaten uit vrees voor juridische procedures een afwachtende houding aan. ‘Brussel moet stimuleren dat de flexibiliteit van de habitatrichtlijn op het vlak van ontheffingen optimaal gebruikt wordt. Ook de strikt beschermde status moet in bepaalde regio's grensoverschrijdend geëvalueerd worden en zo nodig worden aangepast aan de huidige situatie.’

Ook Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) steunt de resolutie van Lins. ‘De populatie aan wolven moet beheerd kunnen worden. Vooral waar deze roofdieren veel schapen en andere dieren doden. Daarvoor is het nodig de huidige hoge beschermingsstatus van de wolf, te herzien.’

In Nederland wil de poltieke niet overgaan tot afschot van wolven. Demissionair minister Carola Schouten (LNV) liet vorige maand nog weten dat haar prioriteit ligt bij preventieve maatregelen voor de bescherming van vee.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer