Zorgen LTO over nationale invulling Europees landbouwbeleid

De nationale invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) baart LTO Nederland grote zorgen. Dat meldt LTO in een reactie op het besluit van het Europees Parlement. Dat stemde dinsdag formeel in met het nieuwe GLB.

Zorgen+LTO+over+nationale+invulling+Europees+landbouwbeleid
© Dirk Hol

Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland is bezorgd. 'Het is belangrijk dat het GLB niet als grabbelton wordt gebruikt voor politieke wensen: meer ambitie vraagt om meer financiering, buiten het GLB om. Boeren en tuinders willen verder verduurzamen, maar dat moet wel mogelijk zijn. Als de voorwaarden om mee te doen aan het GLB door de Nederlandse invulling economisch te ingewikkeld worden, haken ondernemers af. Daar zijn onze leden en de samenleving niet bij gebaat.'

LTO vindt het GLB een 'realistisch compromis' en is blij dat boeren en tuinders iets meer duidelijkheid over de toekomst krijgen. Tegelijkertijd ziet LTO een tegenstrijdigheid, want er worden meer verduurzamingsmaatregelen gevraagd, terwijl het totale budget omlaag gaat. Toch vindt LTO het compromis realistischer dan voorgaande voorstellen. De organisatie heeft zich daar voor ingezet, ook al zijn niet alle knelpunten opgelost. Een juiste nationale invulling is daarmee des te belangrijker.


Basisvoorwaarden

Het baart LTO zorgen dat lidstaten het GLB verschillend kunnen invullen. Al vindt de belangenbehartiger het wel gerechtvaardigd om rekening te houden met verschillen tussen lidstaten als het gaat om productiekosten zoals grond en arbeid en levensstandaarden.

'De Brusselse afspraken over basisvoorwaarden voor deelname moeten leidend zijn om een ongelijk speelveld te voorkomen ', stelt LTO in een verklaring. 'De directe betalingen in de eerste pijler van het GLB bieden boeren namelijk een inkomensvangnet. Het is niet fair als lidstaten het nieuwe GLB zeer verschillend invullen.'

LTO Nederland maakt zich ook zorgen over het tijdspad. 'Om de verduurzamingseisen in het groenere GLB vanaf 2023 te kunnen halen moeten boeren en tuinders voldoende tijd en duidelijkheid krijgen', stelt Van der Tak. 'De tijd dringt. Nog voor het einde van dit jaar moet de Nederlandse invulling van het nieuwe GLB ingeleverd zijn in Brussel'. Nadat het Nationaal Strategisch Plan is ingediend kan het nog zes maanden duren voordat er akkoord op komt vanuit Brussel.


Vervolgstappen

Na goedkeuring van het GLB door het Europees Parlement zal op 2 december naar alle waarschijnlijkheid ook de Raad van Europese landbouwministers formeel met het akkoord instemmen. De Commissie zal in de weken daarna met wetsvoorstellen komen om de implementatie van het nieuwe GLB nauwkeurig te regelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer