Europarlement: dierenleed niet exporteren door strenge regels

Het lot van boerderijdieren in de Europese Unie (EU) kan alleen worden verbeterd mét de boeren, niet zonder hen. Meer dierenwelzijn wordt vooral bereikt door betere wetten in de EU-landen en een betere naleving ervan. Dat bepleitte de Franse liberale Europarlementariër Jérémy Decerle in een jaarlijkse evaluatie over het welzijn van boerderijdieren.

Europarlement%3A+dierenleed+niet+exporteren+door+strenge+regels
© EP

De Fransman is rapporteur van het Europarlement voor deze evaluatie. De Europese normen voor dierenwelzijn behoren tot de hoogste ter wereld, zo wordt geconstateerd. 'We willen dat andere landen in de wereld zich ook gaan houden aan diervriendelijkere regels. We moeten niet het probleem van dierenleed exporteren door zelf onze regels alsmaar aan te scherpen. We hebben er meer aan als we onze al bestaande nationale regels harmoniseren en op elkaar gaan afstemmen', bepleitte Decerle.

Verhuld verwoordde de rapporteur daarmee de veelgehoorde kritiek dat (vooral) op het platteland in Midden- en Oost-Europese landen de autoriteiten amper zicht hebben op de omgang met boerderijdieren. Ook hebben veel EU-landen nog beperkte en moeizaam opererende inspectiediensten.


Geïmporteerde dierlijke voedselproducten

CDA-politicus Annie Schreijer-Pierik maakte duidelijk dat ze vindt dat ook alle geïmporteerde dierlijke voedselproducten voortaan moeten voldoen aan de EU-normen op het gebied van dierenwelzijn. 'We ondersteunen ook een soepele overgang van kooien naar innovatieve diervriendelijkere systemen in de hele EU, binnen een voldoende lange omschakelingsperiode voor elke diersoort. De Europese Commissie moet daarvoor nog dit jaar een zorgvuldige wetenschappelijk effectbeoordeling opstellen', zei ze.

Als redelijke uitbreiding van bestaande regels pleit het jaarrapport ervoor meer diersoorten onder het begrip 'boerderijdieren' te brengen. Dat is nog niet in alle EU-landen gelijk.


Inspelen op emotie

'Met dit rapport neemt een meerderheid van het Europees Parlement alvast stelling tegen te drastische EU-maatregelen gebaseerd op emotie', zei de Nederlandse Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP). Dat is hard nodig, want actiegroepen spelen volgens hem vaak in op emotie om onwerkbare regels te bepleiten.

De Partij voor de Dieren denkt daar anders over. 'Helaas speelden voornamelijk economische belangen een rol. Het implementatierapport besteedt nauwelijks aandacht aan de problemen met de huidige dierenwelzijnswetgeving', aldus Europarlementariër Anja Hazekamp. De partij heeft tegen het implementatierapport gestemd en een alternatief voorstel ingediend.

VVD'er Jan Huitema steunde het voorstel ook. 'Er staan een aantal belangrijke punten in dit rapport waar ik blij mee ben. Ten eerste moeten dierenwelzijnsnormen worden gebaseerd op wetenschappelijke onderbouwing. Daarbij vind ik het belangrijk dat boeren ook genoeg tijd krijgen aan nieuwe normen te voldoen, omdat ze te maken hebben met lange investeringscycli', aldus de politicus.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer