EU: Tsjechië subsidieert ten onrechte rijke boer

De Europese Commissie gaat de toekenning van landbouwsubsidies in Tsjechië nader onderzoeken. Het vermoeden bestaat dat het land rijke boeren ten onrechte staatssteun heeft gegeven.

EU%3A+Tsjechi%C3%AB+subsidieert+ten+onrechte+rijke+boer
© Peter Smit

Het onderzoek volgt op een aantal fraudezaken die in Tsjechië aan het licht kwamen. Premier Andrej Babis zou zichzelf en een aantal politieke vrienden hebben verrijkt. Daardoor liggen de subsidies uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) in het Centraal-Europese land onder het vergrootglas.

Tsjechië hielp grote boerenbedrijven met investeringen, terwijl zulke hulp is voorbehouden aan kleinere boeren, constateert de Europese Commissie. Grote boeren werden onterecht aangemerkt als mkb's en konden zo meedoen.


• Lees ook: Elf landbouwministers willen realistische ambities in GLB

Ook met voorgenomen staatssteun voor het verzekeren van vee en gewassen gaat het mis. Grote bedrijven mogen daarop van de Europese Unie (EU) in principe aanspraak maken, maar dan moet wel zijn aangetoond dat ze zonder hulp geen verzekering zouden afsluiten. Maar Tsjechië wil boeren subsidiëren die al een verzekering hebben.

Premier Andrej Babiš ligt in eigen land en in Brussel onder vuur omdat er bedenkelijk veel Brussels en Praags geld naar zijn landbouw- en zakenimperium zou vloeien. De Europese Commissie heeft vastgesteld dat Babiš zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en wil mogelijk miljoenen terugeisen van zijn miljardenbedrijf Agrofert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer