Slimme applicaties ondersteunen boeren bij bespuitingen

CLM Onderzoek en Advies heeft de belangrijkste beslissingsondersteunende systemen (BOS'en) voor gewastelers op een rij gezet op een informatiekaart. Het gaat vooral over het nemen van beslissingen rond bespuitingen.

Slimme+applicaties+ondersteunen+boeren+bij+bespuitingen
© Johan Wissink

In het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 worden BOS'en genoemd als belangrijke technische maatregel om de realisatie van weerbare teeltsystemen mogelijk te maken. Op dit moment zijn al diverse systemen beschikbaar voor het bepalen van het optimale spuitmoment.

De samenstelling van de informatiekaart met de belangrijkste applicaties heeft CLM uitgevoerd in opdracht van het Toolboxteam Water, in het kader van: een slimme boer maakt gebruik van slimme applicaties ofwel ondersteunende systemen.


Effectiviteit

Over het algemeen helpen BOS'en gewastelers bij het nemen van een beslissing rond een bespuiting. Veel factoren bepalen uiteindelijk de effectiviteit van de bestrijdingsmaatregelen. BOS'en combineren eigenschappen van gewasbeschermingsmiddelen met weerdata, gewasgroei en informatie over de ziekte- en plaagdruk.

Op basis van deze gegevens krijgt de gebruiker een advies over het beste spuitmoment. Met dit advies is het volgens het Toolboxteam Water meestal mogelijk om minder van het middel te gebruiken. Daarbij kan het gebruik van BOS'sen in de afzet bonuspunten opleveren of is het een voorwaarde voor bepaalde keurmerken, zoals PlanetProof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer