Kostenstijging stalstrooisel valt mee

De meeste soorten stalstrooisel zijn 5 tot 6 procent duurder in vergelijking met vorig jaar. Dat valt mee, gelet op de kostenstijgingen van andere bedrijfsmiddelen.

Kostenstijging+stalstrooisel+valt+mee
© Han Reindsen

Wel zijn er flinke prijsverschillen tussen de strooiseltypes. Hierdoor kan het voor veehouders interessant zijn over te stappen naar een ander strooisel. Maar vaak is de prijs niet de enige factor die bepalend is voor de strooiselkeuze. Allerlei zaken spelen een rol, zoals stal- en ligboxtype, uiergezondheid, aanwezige mechanisatie en invloed op de kwaliteit van de mest.

De prijzen van graanstro bevinden zich op een lager niveau dan vorig jaar. Toen was het aanbod krap, waardoor de prijzen in het voorjaar opliepen tot de nieuwe oogst in juli.

Na drie droge jaren was er in 2021 weer sprake van een grote oogst graanstro in West-Europa. Maar in veel gevallen waren de weersomstandigheden tijdens en na de oogst niet optimaal. Hierdoor is veel stro van matige kwaliteit op de markt gekomen.


Transport van stro duurder

Fouragehandelaren kunnen goed voldoen aan de vraag naar stro. De sterk gestegen kosten van diesel maken wel dat het transport uit omringende landen naar Nederland duurder is geworden. Wie een vracht grote balen tarwestro bestelt, krijgt ze voor ongeveer 130 euro per ton aan huis gebracht. Gerstestro is pakweg een tientje per ton duurder.

Zaagsel is een andere veel door melkveehouders gebruikte strooiselsoort. Eerste kwaliteit zaagsel, geleverd in zakken van 18 kilo, kost ruim 25 eurocent per kilo. Tien jaar geleden was dat 20 eurocent.

Soms geven melkveehouders de voorkeur aan ander strooisel. Bijvoorbeeld omdat ze proberen mest te maken die beter past bij de behoefte van de bodem. In zulke gevallen komt dan onder meer gemalen of gehakseld stro in beeld.


Opbouw organische stof

In tegenstelling tot zaagsel verhoogt stro de koolstof-stikstofverhouding van de mest. Dit is positief voor de opbouw van organische stof in de bodem. Gehakseld en gemalen stro kunnen qua prijs redelijk goed de concurrentie aan met zaagsel.

Naast graanstro en zaagsel zijn er nog andere stalstrooisels. Zo worden onder meer (gemalen) vlas en koolzaadstro in stallen gezien.

De invloed op uiergezondheid kan een rol spelen bij de strooiselkeuze. Soms kiezen melkveehouders daarom voor een mengsel van kalk, stro en water als ligboxvulling. Strooiselverkopers bieden ook verschillende kant-en-klare strooisels aan, waaraan kalk of krijt is toegevoegd. Het doel daarvan is om de ligbox van de koe onaantrekkelijk te maken voor ziekteverwekkers.


Ligboxen met zand

Ook bij het kiezen voor met zand gevulde ligboxen is een lage bacteriedruk vaak een argument. Kiezen voor zand kan alleen als het mestafvoersysteem hierop afgestemd is.

Naast mengsels met kalk en/of krijt, zijn er ook stalstrooisels op de markt die een deel lavameel en/of ander gesteentemeel bevatten. Ook hier is het argument dat deze strooisels door hun aard bijdragen aan het beperkt houden van de bacterie- en schimmeldruk in de ligboxen.

Het gebruik van lavameel/gesteentemeel verrijkt mest met mineralen en sporenelementen en helpt bij het verbeteren van de bodem. De samengestelde strooisels zijn duurder dan zaagsel of stro.


Eigen strooisel verbouwen

In sommige situaties kan het interessant zijn om zelf te voorzien in de strooiselbehoefte. Met name als ondernemers ruim in de grond zitten. Graanteelt is dan een optie. Maar dan moeten ze wel een goede bestemming hebben voor het hoofdproduct: de graankorrel.

De teelt van olifantsgras ofwel miscanthus komt in beeld als het puur om strooisel gaat. Een pluspunt is het grote absorberende vermogen. Of miscanthusteelt financieel gunstiger uitpakt dan aankoop van strooisel, verschilt per situatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer