Aanscherping biomestregels uitgesteld

De biologische mestregels blijven dit jaar ongewijzigd. De biosector had graag een aanscherping van de regels gezien. Maar het ministerie van LNV vindt dat dit nog niet kan, met het oog op de nieuwe biologische verordening die dit jaar ook van kracht is gegaan.

Aanscherping+biomestregels+uitgesteld
© Varkens Archief

'Teleurstellend', zei bestuurder Maria Buitenkamp van het Biohuis tijdens een webinar in de Biokennisweek die deze week plaatsvond. De biologische sector wil af van de gangbare input, het liefst in 2025.

Aanleiding is onder meer een onderzoek van enkele jaren geleden waaruit blijkt dat in biologische mest uit gangbaar strooisel residuen van gewasbeschermingsmiddelen voorkomen.


Weinig biologisch stro

Uit een onderzoek van Marith Eigenraam, student aan Van Hall Larenstein, blijkt dat er nog niet veel biologisch stro wordt gebruikt. Het aandeel biologisch stro is in de melkveehouderij met 12 procent het laagst en in de varkenshouderij met 70 procent het hoogst. Dit laatste heeft te maken met eisen van afnemer De Groene Weg.

Boeren zien het belang van residuarm strooisel wel in en ze staan ook open voor samenwerking, komt uit het onderzoek naar voren. Maar in de praktijk stuiten ze nog op beperkingen zoals onvoldoende beschikbaarheid van stro en mest.


Strooiselpilots

Het project 'Koplopers in Kringloop' van Biohuis en Bionext wil de komende twee jaar verschillende 'strooiselpilots' opzetten om kennis en ervaringen uit te wisselen. Ook een analyse van de economische aspecten wordt in de pilots meegenomen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar biologisch stro, maar ook naar alternatieve strooisels, bijvoorbeeld miscanthus en natuurmaaisel.

Er zijn nu nog geen regels voor stro en strooisel. De sector is deze nu zelf aan het opstellen.


A- en B-strooisel

Het voorstel is om te werken met A- en B-strooisel. A-strooisel is afkomstig van biologisch plantaardig materiaal of biologisch in omschakeling, maaisel uit natuurgebieden en ander plantaardig materiaal dat onbespoten en onbehandeld is.

De eerste stap is om 10 procent van dit A-strooisel verplicht te stellen. 'Dat lijkt een kleine stap, maar het is erg lastig om aan biologisch stro te komen. Voor de Nederlandse strobehoefte zou dat zevenmaal de huidige biologische graanteelt betekenen', legde Buitenkamp tijdens het webinar uit.

Ook voor biologische mest wil de sector een aanscherping van de regels, te beginnen met een maximum van 20 procent stikstof uit gangbare dierlijke mest. Nu is dat nog maximaal 30 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer