Biggen duwen neus direct in zaagsel strooiselstal

Als de gespeende biggen de strooiselstal in komen, gaan ze direct wroeten in het zaagsel. Het laat zien dat het nieuwe concept, ontwikkeld door maatschap Bruns uit Saasveld en maatschap Tijink uit Almelo een schot in de roos is.

Biggen+duwen+neus+direct+in+zaagsel+strooiselstal
© Nieuwe Oogst

Het mooie van de strooiselstal onder de noemer Think Big noemen de initiatiefnemers dat vanaf het moment dat de biggen in het hok komen, het gedrag van de dieren verandert. 'De snuit gaat het zaagsel in, je ziet meer speel- en exploratiegedrag. De biggen laten in deze omgeving hun natuurlijke gedrag zien', zegt Els Bruns.


Ze onderstreept het met opnames die ze op een tv-scherm laat zien. 'Er zit geen krasje op. Er ontstaat een goede sociale rangorde', vult Karin Tijink aan.

Testen in de praktijk

Begin 2019 werden bij Bruns en Tijink proefhokken ingericht en startten de testen om te komen tot de meest ideale inrichting van een strooiselstal voor gespeende biggen. Op hoofdlijnen staat die nu vast: de hokafmeting is bekend, de plaats van de voerbakken, die van de waternippels en op de 80 procent dichte vloer een zaagselbedding.

Er zit geen krasje op de biggen, er ontstaat een goede sociale rangorde

Varkenshouder Karin Tijink

Er wordt onder andere nog geëxperimenteerd met een onderkruip met infrarood-verwarming. 'De stal moet aansluiten bij de behoeften van de big, een prettig klimaat hebben en dagontmesting. De mest wordt vermengd met het strooisel. De vaste mest heeft daardoor toegevoegde waarde voor het bodemleven', zegt Els Bruns.

Oogst & Zaai-bijeenkomst

Think Big was vorige week een van de vijftien projecten die werden gepresenteerd tijdens de Oogst & Zaai-bijeenkomst van innovatiecentrum VKON. Bekende projecten waarbij VKON betrokken is zijn Veerkracht (rundvee), Pig Up Power en het Beste Idee van Varkensland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer