Minder fijnstof met ander strooisel in kippenstal

Legpluimveehouders popelen om ervaring op te doen met innovaties die het vrijkomen van fijnstof in de stal tegengaan. Dat bleek vorige week tijdens een door Wageningen UR georganiseerde bijeenkomst om pluimveehouders te laten meedenken over de aanpak van fijnstof.

Minder+fijnstof+met+ander+strooisel+in+kippenstal
© Wageningen University Research

De pluimveehouders namen kennis van de resultaten van een experimentele praktijkproef met materialen die gebruikt kunnen worden als substraat voor kippenmest in de scharrelruimte voor leghennen. Doel van de scharrelsubstraat is dat er in de stal minder fijnstof ontstaat. In gangbare stallen is de bodem van de scharrelruimte vooral bedekt met mest van de kippen.

Door het voortdurende gescharrel van de hennen vallen de mestdeeltjes uiteen en komt er veel fijnstof vrij. Dat is te voorkomen, door de mest snel en regelmatig uit het scharrelgebied te verwijderen. 'Je hebt dan wel ander materiaal nodig dat als strooisel kan dienen en waaruit droge mest eenvoudig kan worden verwijderd', vertelt onderzoeker Bram Bos bij Wageningen Livestock Research.

Verschillende materialen

Uit de experimentele praktijkproef blijkt dat sommige materialen mogelijk bruikbaar zijn als strooisel en dat andere minder geschikt zijn. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor lavasteentjes: die zijn te zwaar. Wilgentenenstukjes scoorden goed, vooral omdat kippen dit aantrekkelijk materiaal vinden.

De aanwezige pluimveehouders waren hierover niet direct enthousiast en vroegen naar de herkomst van de wilgentenen. Ze wezen verder op het risico van insleep van bijvoorbeeld salmonella of vogelgriep. Veelbelovend lijkt de toepassing van diatomeeënkorrels: een soort kleikorrels. 'Een bijkomend voordeel daarvan is mogelijk dat ze kunnen helpen bij het terugdringen van de vogelmijt', meldt Bos.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer