Rudy Witteveen maakt diepstrooiselboxen voor extra koecomfort

Melkveehouder Rudy Witteveen uit Terwolde monteert achterranden op de ligplaatsen om er diepstrooiselboxen van te maken.

Rudy+Witteveen+maakt+diepstrooiselboxen+voor+extra+koecomfort
© Maarten Sprangh Photography

Op een regenachtige ochtend voorzag de Gelderse veehouder dertien ligplaatsen van een metalen achterrand. 'We doen nog niet de hele stal. Eerst kijken hoe dit gaat.' Met de achterrand is de ligplaats 10 centimeter langer geworden. In eerste instantie vult Witteveen de diepstrooiselboxen met zaagsel en wellicht in de toekomst met een mengsel van stro, water en kalk.

Witteveen betrok de achterranden van veehouder Gert Soepenberg uit Dalfsen. Die zocht destijds naar betaalbare achterranden van goede kwaliteit. Toen hij die niet vond, begon hij ze zelf te ontwikkelen en verkopen. Soepenberg: 'Ik laat de achterranden maken van 4 tot 5 millimeter dik plaatstaal en volbad verzinkt. Ze gaan nooit kapot. Ook loopt de achterrand wat schuin zodat je de boxen makkelijk kunt uitschrapen.'


Rul bed

Soepenbergs klanten zijn voornamelijk melkveehouders die hun stal renoveren. Zelf heeft hij zijn diepstrooiselboxen gevuld met een mengsel van stro, water en kalk. Het bevalt hem goed. 'Het hecht mooi aan elkaar, vormt een rul bed en is goed voor beenwerk, uiergezondheid en levensduur.'

De veehouder gooit een flinke hoeveelheid van het strooisel in de boxen. 'Koeien liggen namelijk graag iets op een heuvel.' Bij Witteveen hebben de eerste koeien de diepstrooiselboxen al uitgetest. 'Ze waren behoorlijk nieuwsgierig', besluit hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer