FloraHolland ziet valentijnsomzet stijgen

De valentijnsomzetten bij bloemenveiling Royal FloraHolland zijn dit jaar hoger dan in 2021. Vooral planten deden het beter.

FloraHolland+ziet+valentijnsomzet+stijgen
© VidiPhoto

Het aanbod aan planten lag in de twee weken voor de feestdag die op 14 februari plaatsvindt zo'n 15 procent hoger dan vorig jaar. De prijs steeg met bijna 8 procent, waardoor de uiteindelijke omzet aanzienlijk hoger uitkomt dan de 85 miljoen euro van 2021.

Bij snijbloemen was de progressie niet zo groot als bij planten. De verkoop overtrof de 180 miljoen euro van vorig jaar wel, maar met slechts een paar procent. De gemiddelde prijs voor roos, de populairste bloem met Valentijn, ligt dit jaar op 0,38 euro per steel, tegen 0,39 euro in het afgelopen jaar. Volgens een woordvoerder van de veiling was er dit jaar een duidelijk kleiner aanbod van exclusieve rozen uit Nederland.


27 procent minder rozen

Dat kleinere aanbod van rozen heeft te maken met de hoge energieprijzen, waardoor de productie achterblijft. De teruggang ten opzichte van 2021 is ongeveer 27 procent. Wel leverden deze bloemen hogere prijzen op. De aanvoer van kleinere rozen uit Afrika ligt door hoge transportprijzen eveneens lager dan vorig jaar.

In een normale week verhandelt FloraHolland zo'n 50 miljoen rozen. Voor Valentijn zijn dat er meer dan 100 miljoen. Ook gaan dan ongeveer 80 miljoen tulpen en 70 miljoen chrysanten in andere handen over.
Valentijn viel vorig jaar op zondag en dit jaar valt het op maandag. De twee weken handel ervoor zijn daardoor goed vergelijkbaar, aldus de FloraHolland-woordvoerder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer