Meer overtredingen bij bloementransport door Valentijn

Bij 18 procent van de gecontroleerde vrachtwagens met bloemen werden in aanloop naar Valentijnsdag een of meerdere overtredingen vastgesteld.

Meer+overtredingen+bij+bloementransport+door+Valentijn
© Vidiphoto

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de afgelopen week extra controles uitgevoerd op de arbeids- en rusttijden bij bloementransporteurs. De controles richtten zich op de bloemenveilingterreinen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en op aan- en afvoerroutes.

Daarbij zijn 32 boeterapporten en proces-verbaal opgemaakt voor verschillende feiten. Met een overtredingspercentage van 18 procent ligt dit beduidend hoger dan het gemiddelde overtredingspercentage van rond de 10 procent.

Bestuurderskaart

Tijdens de valentijnsactie zijn 134 vrachtwagens gecontroleerd, waarvan 23 Nederlandse vrachtwagens. De meeste overtredingen bestaan uit het rijden zonder bestuurderskaart of met een bestuurderskaart van iemand anders.

Een vrachtwagenchauffeur moet een bestuurderskaart gebruiken om zijn arbeids- en rusttijden bij te houden in de tachograaf. Bij onjuist gebruik levert dit onbetrouwbare informatie op over arbeids- en rusttijden en wijst dit op manipulatie.

Rijverbod

Bij deze overtreding wordt naast een boeterapport een rijverbod opgelegd. Dit betekent dat de chauffeur pas weer de weg op mag, nadat hij voldoende is uitgerust. In bepaalde gevallen kan de rusttijd oplopen tot 45 uur.

De druk is in de bloemensector altijd hoog om de vracht tijdig op de plek van bestemming te krijgen, soms tot aan de andere kant van Europa. Dat geldt in het bijzonder voor Valentijnsdag, als de vraag naar bloemen tijdelijk piekt.

Concurrentie

De ILT ziet dat in deze sector de regels voor arbeids- en rusttijden vaker en fors worden overtreden. Dat vergroot de kans op oververmoeide chauffeurs. Zij brengen daarmee hun eigen veiligheid en die van medeweggebruikers in gevaar. Daarnaast is er dan sprake van oneerlijke concurrentie ten opzichte van transporteurs die zich aan de regels houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer