Project 'Groen op zaad' voor nieuwe zaaizaadbehandeling

Het publiek-privaat samenwerkingsproject 'Groen op zaad' is in april gestart. In dit project gaat Vertify met partners uit de zaadindustrie op zoek naar effectieve biologische middelen en biostimulanten voor zaaizaadbehandeling.

Project+%27Groen+op+zaad%27+voor+nieuwe+zaaizaadbehandeling
© Koos van der Spek

Zaadbehandeling is een efficiënte vorm van gewasbescherming. Daarbij wordt het zaad behandeld of gecoat met een fungicide of een insecticide om te voorkomen dat na het kiemen van het zaad het kiemplantje door een bodemschimmel of door insectenvraat wordt aangetast. Zaadbehandeling kan daardoor belangrijk zijn voor gezonde start van de teelt.

Het beschikbare pakket aan chemische zaadbehandelingsmiddelen is in rap tempo aan het slinken. Diverse middelen zijn al van de markt verdwenen en andere middelen staan ter discussie. Als er geen alternatieve oplossingen worden gevonden, dan kunnen sommige teelten flink onder druk komen te staan en misschien in Nederland zelfs niet meer mogelijk zijn.


Achttien bedrijven

Om op zoek te gaan naar effectieve biologische middelen en biostimulanten voor de zaadbehandeling, heeft agrarisch onderzoekscentrum Vertify in het Noord-Hollandse Zwaagdijk het initiatief genomen om samen met de zaadsector het meerjarig project 'Groen op Zaad' op te zetten. Achttien bedrijven uit de zaadindustrie zijn bij het project betrokken.

Het project is een publiek-private samenwerking, waarin de afzonderlijke bedrijven en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit investeren. Een groot deel van de zaadsector is vertegenwoordigd in het consortium. Plantum, de branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten, is penvoerder van het project. Het project loopt tot eind 2024.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer