NAK verhoogt keuringstarieven met 1,9 procent

Vanwege inflatie en vooral stijgende personeelskosten verhoogt keuringsdienst NAK komend seizoen de tarieven met 1,9 procent.

NAK+verhoogt+keuringstarieven+met+1%2C9+procent
© Persbureau Noordoost, Heerenve

NAK draaide volgens directiesecretaris Arjan Kroon ondanks de coronacrisis financieel een goed jaar. De keuringsdienst begrootte voor 2021 aanvankelijk nog een verlies van 120.000 euro. Dat lijkt uiteindelijk echter uit te draaien op een winst van zo'n 300.000 euro. Vorig jaar nog kon de NAK een bedrijfswinst van meer dan 1 miljoen euro aan het eigen vermogen toevoegen.

Kroon gaf deze week tijdens de online telersvergaderingen een toelichting op de financiële resultaten. Hij stelt dat vooral de gunstig verlopen nacontrole van het pootgoed ervoor zorgde dat de stijgende kosten nog beperkt bleven afgelopen najaar. Voor komend jaar begroot de NAK een verlies van 800.000 euro. Kroon legt uit dat dit bewust gebeurt om het relatief hoge eigen vermogen van ruim 15 miljoen euro geleidelijk af te bouwen.


Nieuwe keurmeesters

'Maar om deze begroting rond te rekenen, moeten we wel de tariefsverhoging van 1,9 procent doorvoeren. De verwachting is dat de inflatie en bijbehorende kostenstijging nog wel even aanhouden. Verder hebben we vanwege de opleiding van naar verhouding veel nieuwe keurmeesters de komende jaren wat hogere personeelskosten dan normaal', zegt Kroon.

Voor pootgoedtelers is dit pas de derde keer in de afgelopen tien jaar dat de tarieven voor de keuringen omhoog gaan. Voor zaaizaden heeft de NAK wel steeds de tarieven moeten aanpassen om de kosten en inkomsten in balans te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer