Ierland wil zelf weer meer pootgoed telen

Om minder afhankelijk te zijn van Schots pootgoed, vraagt de Irish Farmers Association (IFA) aan de Ierse overheid om de ontwikkeling van de eigen pootgoedteelt een boost te geven.

Ierland+wil+zelf+weer+meer+pootgoed+telen
© Persbureau Noordoost

Ierse aardappeltelers zijn voor 60 procent van hun behoefte aan pootgoed afhankelijk van import uit Schotland. Vanwege brexit echter is het nauwelijks nog mogelijk om pootgoed aan te voeren vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het Schotse pootgoed betreft vooral uitgangsmateriaal voor specifieke Britse aardappelrassen.


Volgens IFA zou de Ierse overheid voor het opwaarderen van de eigen pootgoedsector gebruik kunnen maken van de Brexit Adjustment Reserve. Dit Europese fonds is bedoeld voor het ondersteunen van bedrijven en sectoren die financiële nadeel ondervinden van de beperkingen die brexit veroorzaakt.


Overleg met landbouwminister

Het Ierse landbouwvakblad Irish Farmers Journal meldt dat de IFA afgelopen week al overleg voerde over deze kwestie met de Ierse landbouwminister Charlie McConalogue. De belangenorganisatie komt met verschillende suggesties voor de overheid om de teelt van aardappelpootgoed te stimuleren.

In de jaren '90 van de vorige eeuw werd in Ierland nog zo'n 2.000 hectare pootaardappelen geteeld. Dat was voor een belangrijk deel ook voor verkoop aan het buitenland. Dit areaal is in de loop van de jaren gekrompen tot slechts 280 hectare in 2021. IFA heeft berekend dat voor de teelt van consumptieaardappelen in Ierland ongeveer 560 hectare pootgoed nodig is. Met name het westen en noordwesten van het land lijken geschikt voor de teelt van pootgoed.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer